AKM’de gerçekleştirilmiş olan panele konuşmacı olarak Sakarya Üniversitesi’nden Prof. Dr. Fuat Aydın ve Prof. Dr. İbrahim Çapak, Ankara Üniversitesi’nden Doç. Dr. Gürbüz Deniz ve Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mesut Okumuş'un katıldığı Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamında “Bir Mütefekkir Olarak Gazali” paneli gerçekleştirildi.


BİR MÜTEFEKKİR OLARAK GAZALİ

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlğı tarafından düzenlenen Kültür Sanat Etkinlikleri Aralık ayı programı kapsamında birçok programı Sakaryalılarla buluşturuyor. Kültür sanat dostlarının yoğun ilgi gösterdiği “Bir Mütefekkir Olarak Gazali” programına Prof. Dr. Fuat Aydın, Prof. Dr. İbrahim Çapak, Doç. Dr. Gürbüz Deniz ve Prof. Dr. Mesut Okumuş konuşmacı olarak katıldı.


DÜNYEVİ HAYATTAN DÜŞÜNSEL HAYATA

“Bir Mütefekkir Olarak Gazali” panelinin moderatörlüğünü üstlenen Prof. Dr. Fuat Aydın, Gazali’nin biyografisi hakkında bilgiler verdi. Prof. Aydın, “Gazali Fars asıllıdır. 1058 yılında İran’ın Horasan Bölgesi’nde Meşhed’de dünyaya gelmiştir. 1732’te Tus’ta fıkıh dersleri almıştır. 1080 yılında Nişabur’daki nizamiye medreselerine katılıyor. 1091’de Bağdat Nizamiye Medresesi’ne müderris olarak atanmıştır. Burada yaklaşık 400 öğrenciye ders vermiştir. Müderris olarak faaliyetlerde bulunurken manevi olarak yaşadığı sıkıntıların fiziki olarak kendisinde görülmeye başlaması ile dünyevi hayattan çekilip kendini düşünsel hayata vermek istemiştir” şeklinde konuştu.


O, MÜRACAAT KAYNAĞIDIR

Prof. Aydın’dan sonra söz alan Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gürbüz Deniz, Gazali’nin nasıl anlaşılması gerektiği hakkında konuştu. Doç. Deniz, “Gazali, kendisinden sonra yaşamış hemen her Müslüman düşünürün gölgesinde serinlediği yüce bir çınar gibidir. Doğu’da ve Batı’da İslam hakkında çalışan ilim adamlarının müracaat kaynağıdır. Gazali’nin nihai anlamda eleştirdiği insanların bakışı kendi ifadesiyle, “Aşağılanmayan, hasetlenmeyen, hakir olmakla itham edilmeyen kimseleri küçük gör” demek istiyor ki büyük zihinlerin söyledikleri ve yaptıkları ister istemez tepki toplayacaktır” dedi.


MANTIK İLE SONUCA GİDİLMELİ

Gazali’nin mantık anlayışı hakkında katılımcılara bilgiler veren Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Çapak ise, “Gazali’ye göre, doğru düşünceye bizi sevk eden mantık olduğuna göre, İslami ilimlerde de doğru yola ulaşılması için mantık ile sonuçlara varılması gerekir” diye konuştu.


O, DÜŞÜNCE DERYASIDIR

Gerçekleştirilen panelde son olarak Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mesut Okumuş konuştu. Gazali’nin düşünce sisteminde ihyanın yerinden bahseden Okumuş, “İmam-ı Gazali düşünce deryasıdır. Devrindeki bütün akımların ve düşünce sistemleri ile hesaplaşma içine girmiştir. Gazali, İslam düşüncesinde bir değişimi, canlanmayı ve ihyayı hedeflemiştir” ifadelerini kullandı.


Panelin sonunda Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Fevzi Kılıç, konuşmacılara teşekkür ederek kendilerine çiçek takdim etti.