• Yeterli ve kaliteli uyuyun: Oda sıcaklığı 18-22°C arasında, iyi havalandırılmış, yeşil yapraklı bitki bulunmayan bir odada, terletmeyen çarşaflar serilmiş esnek ve omurganıza destek olan bir yatakta konforlu bir şekilde uyuyabilirsiniz. Uyku, vücudunuzun kendini onardığı, yenilediği ve bağışıklık sisteminizin güçlendiği bir süreçtir.
  • Omega-3'ten zengin beslenin: Sağlıklı yağlardan Omega-3 bağışıklık sisteminizin düzgün çalışması için çok önemlidir. Haftada en az 3-4 kez tüketeceğiniz ve kış boyunca ülkemizde bolca bulunan balıklar, en önemli Omega-3 kaynaklarındandır.
  • Hareketsiz kalmayın: Hastalıklardan korunmada egzersizin önemini zaten biliyoruz. Ama son zamanlarda gerçekleştirilen çalışmalar günaşırı açık havada yapılan tempolu yürüyüşlerin ve diğer günlerde yapılan kuvvet egzersizlerinin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, özellikle kış aylarında yakalanılan hastalıklara karşı direnci artırdığını gösteriyor.
  • Stresinizi kontrol altında tutun: Stres, başta kalp ve sindirim sistemi olmak üzere tüm vücudumuzu olumsuz yönde etkiler. Az miktarda stresin bağışıklığı güçlendirebileceği iddia edilse de depresif moda sokacak derecede duygusal stres, bağışıklığımızı zayıf düşürebilir. İyi uyku, sağlıklı beslenme, düzenli bir hayat stresi azaltır, düzenli spor yapmak ise endorfin denen mutluluk hormonunu artırarak stresle daha iyi baş etmemizi sağlar.
  • Sigaradan kurtulun: Sigara ve diğer tütün ürünleri, içerdikleri yüzlerce kimyasal madde nedeniyle vücudumuzun neredeyse tüm sistemlerini olumsuz etkiler. Özellikle solunum yolları, kış boyunca mikroplara karşı savunmasız hale gelir, kış enfeksiyonları sigara içenlerde daha uzun sürer, daha zor iyileşir!
  • Sağlıklı beslenin: Dengeli bir beslenmede özellikle proteinlerden ve bazı vitamin ve minerallerden zengin beslenmek, bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir. A, C ve E vitaminleri kandaki beyaz hücrelerin sayısının artıp mikroplara karşı güçlerini artırır, anti-oksidan özellikleri ile hücrelerimizi zararlı maddelerden korur, bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayan maddelerin üretimini destekler. Kış aylarında güçlü kalabilmek için demir ve çinkonun da düzenli tüketilmesi gerekir. Muz, süt ürünleri, yumurta, havuç, marul, turunçgiller ve kabuklu kuruyemişlerden kararında tüketerek, neredeyse tüm bu besinleri almak mümkündür. Eğer yeterince alamadığınızı düşünüyorsanız bir uzmana danışarak besin takviyelerinden destek alabilirsiniz.
  • Bol sıvı tüketin: Günde en az 8 ila 10 bardak su içmeyi ihmal etmeyin. Kış aylarında bol su tüketmek cildinizi kurumaktan korur, bağırsaklarınızın düzgün çalışmasına, dolaşım ve bağışıklık sisteminizin de etkili bir şekilde görevlerini yerine getirmesine yardımcı olur. Sıvı ihtiyacınızı karşılamaya destek olmak için taze bitki çaylarından özellikle ıhlamur, adaçayı, ekinezya ve kuşburnunu tercih edin. Yeşil çay, antioksidan etki açısından siyah çaydan daha faydalıdır.
  • El yıkamayı önemseyin: Gün içinde ellerimiz her yere temas ediyor. Enfeksiyonlardan korunmak için sık sık ellerinizi yıkamayı ihmal etmeyin. Sabunlu su ile bir dakika süre ile ovuşturarak el yıkamak, mikropların %99'undan fazlasını temizler.