PROJE
Artistik Seramik Projesi kapsamında hazırlanan ve M.Ö. 297-74 yılları arasında tarihlenen, Sakarya'yı da içine alan bir coğrafi konuma sahip antik Bithynia Krallığı dönemi seramiklerini ele alan 'Kayıp Tarih' isimli eser SAÜ kongre merkezinde Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Mezuniyet sergisinde görücüye çıktı. SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi fuaye alanında düzenlenen Mezuniyet sergisine SAÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Ali Yalçın, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

TARİHİ ESERLER
Sergide konuklara bilgilere veren Selin Akar Abuç, ' Araştırma konum M.Ö. 297 yılına dayanan Bithynia Krallığı seramikleridir. Sakarya Müzesinde yer alan tarihi eserler dışında, bölgemizde yasal arkeolojik kazıların yapılmadığı bu sebeple de müzelerde olması gereken tarihi eserlerin büyük bölümünün yasal olmayan yol/yöntemlerle yapılan kazılardan çıkarılan tarihi eserlerin kaçırıldığı gerçeği var' diye konuştu.

MOTİVASYON
Selin Akar Abuç, 'Bu üzücü duruma dikkat çekmek amacı ile kazılarda en çok ele geçen seramik-cam eser grubu olan gözyaşı şişeleri tasarlanarak üretilmiştir. Orijinalleri 4- 15 cm arasında boya sahip olan gözyaşı şişelerinin ve kullanılan kaidelerin boyutları yine bu üzücü duruma vurgu yapmak, değeri ve öneminin kavranması ve konuya dikkat çekilmesi amacı ile özellikle büyütülerek tasarlanmıştır' dedi.

HASSASİYET
Sergi, sunum ve amaç katılımcılar tarafından büyük beğeni toplarken, Sakarya ve Türkiye'de arkeolojik alanda bir farkındalık yaratma açısından büyük destekleyici proje olduğuna vurgu yapıldı. Katılımcılar eserler hakkında geniş kapsamda bilgi sahibi olurken, Selin Akar Abuç, konuklara gösterdikleri hassasiyet ve ilgi nedeniyle teşekkür etti.

TARİHTE BİTİNYA KRALLIĞI
Bitinya, Bithynia olarak da yazılır, Günümüz yerleşimleri bakımından İstanbul İli, Anadolu Yakası'nın tümü; Kocaeli, Sakarya, Düzce, Yalova İllerinin tümü; Zonguldak ve Bolu İllerinin büyük bir kısmı; Ankara Nallıhan İlçesi'nin tümü ve Bithynia'nın doğu sınırını oluşturduğunu bildiğimiz Girmir-Kirmir Çayı'nın içerisinden geçtiği Beypazarı İlçesi'nin, yaklaşık olarak batı yarısı; Bilecik ve Bursa İllerinin daha ziyade kuzey kesimleri ve Eskişehir İlinin Sündiken Dağları kuzeyinde kalan küçük bir bölümü, Antik Bithynia Krallığı sınırları içerisinde kalmaktadır.