Başkan Mustafa Yıldız açıklamasında, 'Dünyada iklim değişikliğine bağlı olarak artan sera gazı emisyon seviyelerinde, yükselen hava sıcaklıkları, azalan yağışlara bağlı olarak oluşan kuraklık, tarımda endirekt olarak da hayvancılıkta maalesef üretim rekolteleri ciddi oranda düştü. BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Temmuz ayı vede Kasım ayı 2021 yılı raporlarında açık olarak gıda üretim rekoltesinin ciddi düşüşü vede düşen rekolteye bağlı artan ürün fiyatları raporlarında deklere edilmektedir. Tüm dünya genelinde tahıllardan, bitkisel yağlara, hayvansal gıda ürünlerinde tereyağı, süt tozu, kırmızı et, tavuk eti, yumurta v.b. tüm gıdalarda son on yılın en düşük üretim rekolte seviyesine ulaşıldı. 2021/2022 için dünya tahıl tüketimi, artan küresel nüfusla birlikte artan küresel buğday gıda tüketiminde beklenen üretim artışının öncülüğünde yüzde 1,7'lik bir artış beklenmektedir.

Dünya nüfusunun beslenmesi için yapılan üretime bağlı olarak artan küresel sera gazı emisyonlarının yaklaşık üçte birinden sorumludur. Bu da sera gazı emisyonlarını iklim değişikliği ile mücadelede önemli bir öncelik haline getirmektedir.

Biz ülkemizde önümüzdeki yıllarda bu gibi durumlara düşmemek için şimdiden gıda ve hayvancılık planlarımızı zaman kaybetmeden yapmalıyız. Ayrıca tarım vede hayvancılıkta yeni bilimsel teknolojileri devreye sokmalıyız. Her türlü israfın önüne geçmeliyiz. Okullarda israfın önlenmesi için gerekli olan eğitim ve uygulamalar hemen devreye sokulmalıdır. Bu planlarla hem ülkemizin hem de dünyanın ihtiyacı olan tarımsal gıda vede hayvancılıkla ilgili gıdaları üreterek hem ihracatımızı hem de ülkenin gelir kaynaklarını artırmış oluruz.' ifadelerinde bulundu.