Sakarya Ticaret Borsası (STB) Meclis Başkanı Avni Uçar ve Yönetim Kurulu Başkanı Adem Sarı, Ordu'da Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından düzenlenen Ulusal Fındık Çalıştayı'na katıldı. Sektörün önde gelen kurum, sanayi ve üniversite temsilcilerinin katılımıyla 2 gün süren çalıştaya Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli ve TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal'da katıldı. Fındığın bütün yönleriyle ele alındığı ve yol haritasının belirlendiği çalıştayda konuşan Borsa Başkanı Adem Sarı, çarpıcı tespitlerde bulundu.

ÇİFTÇİLİĞİ TANIMLAYALIM
Tarımda kökten çözümden yana olduklarını anlatan Sarı, 'Bakanlığımız, çiftçimiz ve ziraat odalarımızla gelin hep birlikte çiftçiliğin tanımını yeniden yapalım. Tarım artık ana gelir kaynağı değil de yan gelir kaynağı olarak görülüyor. Çiftçilik tanımını yeniden yaparsak bu işi meslek haline getirip üreten, geçimini sağlayan insanlarımıza gerçek manada destek vermiş oluruz. Çiftçilik yan gelir kapısı görüldüğü sürece üretimde kalite ve verim olmayacaktır' dedi

ÇİFTÇİYE SAHİP ÇIKALIM
Sarı, 'Tarım üretimiyle direkt ilgili olmayan, tarımı bir yan gelir olarak gören kesimin, tarım üreticisi olarak kabul edilmesi engellenmelidir. Sağlanan desteğin verim ve kaliteyi arttıracak şekilde düzenlenmesi gerekiyor. Tarımdan geçimini sağlayan gerçek çiftçilere destek verilmelidir. Bizzat tarımsal faaliyette bulunmayan, verimliliği ilke edinmeyen, ikamet adresi ve sosyal güvencesi bakımından çiftçilik yapma olanağı bulunmayan kişiler, üreticilere yönelik desteklerden yararlandırılmamalıdır' dedi.

TARIM PROFESYONELLEŞMELİ
Fındıkla ilgili rakamlar veren Sarı, 'Desteklemeler ürün ve kalite bazlı olmalıdır. Bende bir fındık üreticisiyim. Fındık sektöründe kayıtlı 498 bin üretici var. Bunun karşılığında Türkiye'de 600-650 bin ton civarında fındık üretilmektedir. Kayıtlı çiftçi başına bin 200 kilo fındık düşmektedir. Bu durumda fındık fiyatının ne kadar olduğunun bir önemi kalmamaktadır. Bin 200 kilo fındık ile çiftçimiz ailesini geçindiremez. Bu sebeple tarım profesyonelleşmelidir' ifadelerine yer verdi.

HIZLA YAYILIYOR
Fındık başta olmak üzere Türk tarımı için büyük tehdit oluşturan 'Kahverengi Kokarca' böceği hakkında uyarılarda bulunan Sarı, 'Gürcistan'da fındığa ciddi zararlar veren, 'Kahverengi kokarca' Doğu Karadeniz'de de görülmeye başlandı. Bu böcek sadece fındık değil, elma, kiraz ve şeftali gibi meyvelerin yanı sıra domates, biber ve mısır gibi yüzlerce kültür bitkisinde zarara yol açmaktadır. Bir günde onlarca kilometre yol kat edebilen kahverengi kokarca, fındıkta hem verimi hem de kaliteyi ciddi oranda olumsuz olarak etkileyebilmektedir' dedi.

SARI'DAN ACİL ÇAĞRI
Kahrevengi Kokarca ile mücadele konusunda kurulan komitenin üyesi olan Sarı, 'Doğu komşumuz Gürcistan'dan giriş yapan bu zararlı, şuan en çok Rize ve Artvin yöresinde görülmektedir. Biyolojik mücadele için hazırlıklar sürmekte, bu yörede ilaçlı müdahalenin acilen yapılması gerekmektedir. ABD, Gürcistan başta olmak üzere birçok ülkede bu zararlı ile yapılan mücadele de zorluklar yaşanıyor. Özellikle bu zararlıyı ortadan kaldıran bir başka böcek ile yapacağımız mücadele için gereken alt yapıyı da acilen kurmamız gerekiyor'