AK Parti İl Gençlik Kolları Serdivan Kazımpaşa Mahallesinde, Serdivan İlçe Gençlik Kolları tarafından organize edilen "Genç Kürsü" programında Anayasa Değişikliği ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile ilgili soruları yanıtladı.

Yeni Anayasa ve Cumhurbaşkanlığı Sisteminin konuşulduğu "Genç Kürsü" programına katılan genç katılımcıların sorularını AK Parti Sakarya İl Gençlik Kolları Başkanı Yusuf Demir, Başkan Yardımcıları, Yönetim Kurulu ve İlçe Gençlik Kolları Başkanı Yusuf Haldızoğlu cevapladı.

Açılış konuşmasını yapan AK Parti Serdivan İlçe Gençlik Kolları Başkanı Yusuf Haldızoğlu; "Başkanımız Yusuf Demir'e ve ekibine bugün bizlerle birlikte olduğu için ilçe teşkilatımız adına teşekkür ediyorum." dedi. Başkan Haldızoğlu, gençlerin ülkenin yönetiminde daha fazla söz sahibi olması gerektiğine dikkati çekerek, 16 Nisan’da yapılacak referandumda gençler olarak bizlere büyük görevlerin düştüğünün farkındayız. Genç Kürsü Programımız ile 16 Nisan da gerçekleşecek olan Referandum için mahalle mahalle gençler ile bir araya gelip soruları cevaplayacak ve süreç hakkın da bilgilendirme de bulunacağız. İlçelerimizde üniversiteli arkadaşlarımızla bir araya gelerek Referandum sürecini değerlendirip, anayasa maddelerini tartışacağız. Biliyoruz ki, 16 Nisan’da evet oyunun en fazla gençlerden geleceğine inancımız tamdır" diyerek sözü fazla uzatmadan İl Gençlik Kolları Başkanımıza bırakmak istiyorum" dedi.

Gençlerin Diriliş Vaktidir

İl Gençlik Kolları Başkanı Yusuf Demir, "Daha önce farklı platformlarda da belirttiğim gibi bugün daha çok sözü siz gençlere bırakacağız. Genelde gençler dayatmacı, tepeden inme, söz ve nasihat dinleyici pozisyona sokuluyor. Ama biz bunu tamamen değiştirdik. Bu kürsü gençlerin kürsüsüdür. Artık gençlerin diriliş vaktidir. Kafanıza takılan bütün sorulara burada cevap bulabileceksiniz." şeklinde konuştu.

1982 Anayasası yarı başkanlık sistemine evrimlenmiş bir sistemdir

Demir; “16 Nisan’da yapılacak olan Anayasa değişikliği halk oylaması ile Türkiye’de tıkanan ve işlemez hale gelen sistemin anayasa değişikliği ile işler bir hale gelmesi sağlanacak. Türkiye’de halkın demokrasi mücadelesinde bu noktaya gelindi. 1982 Anayasası yarı başkanlık sistemine evrimlenmiş kendine özgü bir sistem getirdi. Bu durum zaman içinde çatışmalara neden oldu. Bugüne kadar sistem dışı unsurlar sisteme müdahale etmiştir. Şimdi yeniden halkımıza müracaat edeceğiz. Halkımızın iradesine güveniyoruz. 16 Nisan’da gençlerimize büyük görevler düşüyor. Onlarında bu görevleri layıkı ile yerine getireceğinden şüphemiz yoktur” ifadelerini kullandı.

Gençliğe genç bir anayasa yakışır

Başkan Demir; "Gençliğe gençliği önemseyen bir anayasa yakışır. Darbelere karşı olan milletin darbe ürünü bir anayasayı kullanıyor olması akıllara zarar bir konudur. Daha güçlü bir Türkiye için seçtiği gibi seçilebilen bir gençlik için 'Evet' demeliyiz ve vatandaşa 18 maddenin getirilerini anlatmalıyız. Bu anayasayla gençlerin ve gençliğin önü açılıyor, seçilme yaşının 18'e indirilmesiyle beraber gençlere siyasette söz sahibi olma hakkı tanınıyor. Gençlik olarak İnşallah 16 Nisan'da Sakarya'ya 'Evet' dedirtmeliyiz." Dedi.

Gençliğin, Kurucu Liderimiz Recep Tayyip Erdoğan’da ki yeri ayrıdır

Demir; "Gençlik olarak bu seçimlerde kapı kapı dolaşıp neden 'Evet' dediğimizi anlatmamız çok büyük önem arz ediyor. Türkiye'nin geleceği için gençlere büyük önem verdiklerini belirten Demir, "Gençliğin, kurucu liderimiz Recep Tayyip Erdoğan’da da yeri ayrıdır, gençlik bizim geleceğimizdir. Geleceğimize sahip çıkmak için çalışıyor, geleceğinizi teminat altına almak için 16 Nisan'da 'Evet' diyoruz. Bizler geçmiş yıllarda çift başlılık nedeniyle 2001 krizini yaşadık. Cumhurbaşkanının Başbakan'a anayasa kitapçığı fırlatmasından sonra bu ülke çok sıkıntı yaşadı. Kardeşlerim bir daha bu sıkıntılar yaşanmasın diye, sizler bunları yaşamayın diye 'Evet' demeliyiz." ifadelerini kullandı.

Hami Sümbül: 18-25 yaşında ki bir gencin milletvekili olması için ne gibi şartlar ve ne gibi bir tecrübeye sahip olması gerekir?

Cevap: 18 yaş sınırı biraz magazinselleştiriliyor. Bakıldığı zaman 18 ve 25 yaş arası bir kitleden bahsediliyor. Mesela Sakarya’da 75 bin civarında oy alan biri bağımsız milletvekili olabilir. Onun için 18 yaşını doldurmuş olma şartı kafidir. Tecrübeye gelince, Sakarya’mızda yaklaşık 670 bin civarında seçmen var. 18-30 yaş arasında tam 165 bin genç seçmen var. Nerdeyse dörtte biri oranında. Şu an baktığımızda sadece 165 bin genç seçmeni temsil eden sadece gençlerin sorunlarıyla ilgilenen bir milletvekilimiz olsa şehrimizin gençleri için kötü mü olur?  Biz niye kendimizi küçük görelim. Genç bir vekilimiz olsa bizlerin bakış açısını, bizlerin derdini daha iyi anlatamaz mı sizce mecliste? Tecrübe işte burada devreye giriyor. Gençlerin tecrübesiyle yetişkinlerin tecrübe anlayışlarında farklılık olabilir. Muhalefet sürekli bu konuyu kaşıyor. Sanki 18 yaşında hiçbir şey olunamazmış gibi davranıyorlar. Tarihimize baktığımız zaman bir sürü örnekleri var. 18 yaşında Selçuklu Devleti’nin Sultanı olan Melikşah Büyük Selçuklu Devleti’ni en geniş sınırlarına ulaştırmıştır, yine hepinizin bildiği üzere Fatih Sultan Mehmet Han 21 yaşında İstanbul’u fethetmiştir, çağ açıp çağ kapatmıştır.

Arda Kartal: HSYK denetlenmesi nasıl olacak?

Cevap: Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) oluyor artık bildiğiniz üzere, bu değişiklikle meclis artık 7 tane üyeyi atayabilecek. 4 tanesini de Cumhurbaşkanı atayacak. Bugün ki şartlarda zaten Cumhurbaşkanı 7 tane üyeyi atayabiliyor. Gördüğünüz gibi bu değişiklik Cumhurbaşkanının yetkisini artırmıyor aksine azaltıyor. Meclis de 4 üye atarken artık 7 üye atayabilecek. Mecliste üyeler atanırken salt çoğunluğun elde edilmesi şarttır. İktidar onları da atayacak cümlesi tamamen yanlıştır. Mesela şu an anayasada yargı sadece “bağımsız”. Şimdi biz bağımsızlığın yanına tarafsızlığı da getiriyoruz. Anayasa bizim en üst merciimizdir. Yani bunun altındaki uyum yasaları, kanunlar, yönetmelikler, yönergeler, alt olarak gelecek. Aslında bunlara baktığımız zaman bu maddeye yapılan eleştirilerin içinin ne kadar boş olduğunu görebiliyoruz.


Nail Önnisan: Cumhurbaşkanlığı sistemine geçtiğimiz zaman ülkemizin ekonomik durumu nasıl etkilenecek?

Cevap: Bu da çok önemli sorulardan biri, açılış konuşmasında da biraz bahsettiğim gibi şuan zorlayarak 100 birimlik potansiyeli 130 birime çıkarttık mesela olması gereken 200 birim.  Referandum sonrası ekonomi bir anda canlanacak diyemeyiz ancak çok hızlı bir şekilde nasıl geçtiğimiz bu dönemlerde 2 bin dolarlardan 10 bin dolarlara geldi. İnşallah yeni sistemle beraber daha da iyi yerlere getireceğiz. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli niye bizim rafa kaldırdığımız projeyi tekrar raftan çıkartma ihtiyacı duydu sizce, ne demişti “sistem tıkanmıştır büyümek istiyoruz büyümemiz gerekiyor ancak bu sistem bizi ileri taşımıyor” noktasında bir dizi ifade kullanmıştı. Bu sadece bu dönemin değil bundan önceki dönemde de ülke liderlerimizin yaşamış olduğu büyük bir sıkıntıdır, yürütme, yasama, yargı ile yaşanan problemler her zaman sistem tartışmalarının önünü açmıştır. Bildiğiniz üzere, Demirel, Özal, Erbakan, Yazıcıoğlu, Türkeş’te bu sistemin değişmesi gerektiğini defalarca dile getirmişti.

Programın sonunda AK Parti Sakarya Gençlik Kolları İl Başkanı Yusuf Demir ve Serdivan İlçe Başkanı Yusuf Haldızoğlu sorularıyla programa katkı sağlayan ya da dinleyici olarak katılan tüm gençlere teşekkür ederek “Bildiklerimizi, öğrendiklerimizi yakın çevremizden başlayarak adım adım her ortamda aktarmalıyız, anlatmalıyız. Ülkemize ve milletimize faydalı olmak için her birimiz canla başla çalışmalıyız.” Dedi.