Sakarya’nın Geyve ilçesindeki Çine göletine 5 bin yavru sazan balığı bırakıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca yürütülen “2017 Yılı Su Kaynaklarını Balıklandırma Programı” çerçevesinde Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretim ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü –Kepez Ünitesinden Geyve ilçesine tahsis edilen 5.000 adet pullu sazan yavrusu, ilçe  Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Veterineri Haşim Tülcan tarafından Çine Göletine bırakıldı

Doğal Hayata Destek

Geyve ilçesinde İl Özel İdaresi’nin yaptırmış olduğu göletlerde  yapılan balık projesi ile doğal stokların ıslahı, geliştirilmesi, göl ve göletlerdeki balık popülasyonunun zenginleştirilmesi sağlanıyor. Bu kapsamda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından su kaynaklarındaki nesli tehlike ve baskı altında olan türlerin desteklenmesi, farklı nedenlerle zarar gören su ürünlerinin takviyesi amacıyla 2016 yılında uygulamaya konulan ‘Su Kaynaklarının Balıklandırılması’ projesi kapsamında Çine Göletine yavru balıklar bırakıldı.

Göletlerin Verimliliğinin Arttırılmasında

Balıklandırma çalışmasında kullanılan sazan balığı hem kültür balıkçılığında, hem de doğal suların aşılanmasında kullanılmaktadır. Göletlere bırakılan balıklar tatlı su balığı olup, pullu ve pulsuz birçok çeşidi vardır. Uzun Gövdeli, solucan, böcek larvaları ve bitkilerle beslenen bir dip balığıdır. Ülkemizde göl verimliliğinin artırılması amacıyla 1970 yılından bu yana göl, gölet ve baraj göllerimizin balıklandırılmasında kullanılmaktadır, denildi.

Kaçak Avlanma Uyarısı

Yetkililerden göletlerde kaçak avcılık yapanlara uyarıda geldi. İlçede avlanan profesyonel ve amatör balıkçılara, 2015 – 2016 ve 2017 yılı balıklandırma çalışması yapılan göletlerde, Kaçak ve izinsiz avcılık yapanlara 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu gereğince yasal işlem yapılacağından, Kamuoyunun konu hakkında hassasiyet göstermesi gerektiği ifade edildi. Daha önce de balıklandırma yapılan göletlere 3-4 yıl balık atıyoruz. Bu göletleri avcılığa yasak hale getiriyoruz ve kontrollerini yapıyoruz. 5 yıl sonra, olta balıkçılığına açıyoruz. Sportif amaçlı avcılığa açıyoruz. 40cm altındaki sazan balıkların avlanması yasaktır. Yasaklara uymayanlara gerekli işlemin de yapıldığı belirtildi.

Erdinç TUNA-Geyvemedya.com