Sakarya Üniversitesi’nde gerçekleştirilen enerji panelinde konuşan SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, “İnşa ettiğimiz hidroelektrik santralinden üretilen her 1 gigawatt enerji sayesinde Türkiye, 250 bin metreküp doğalgaz ithal etmeyecek” dedi. Enerji İşleri Genel Müdürlüğü Enerji Yatırımları Daire Başkanı Ergün Akalan ise, Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin büyük bir tebriki hak ettiğini belirterek, “Sakarya Büyükşehir’in HES’i inşa etmesinden sonra birçok şehir ADASU HES’i örnek göstererek santral inşa etme girişimlerine başladı. Birçok şehre örnek olduğunuz için teşekkür ediyorum” dedi.

ÜÇ YILDA TAMAMLANDI

Sakarya Üniversitesi Üretim Araştırmaları Topluluğu tarafından düzenlenen ‘Dünyada ve Türkiye’de Enerjinin; Bugünü, Geleceği, Yönetimi, Teknolojileri ve Yenilenebilir Enerji’ paneli, SAÜ Kongre Merkezinde gerçekleştirildi. İki gün sürecek panelin ilk gününde gerçekleştirilen oturumda konuşan SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon
İdaresi tarafından hayata geçirilen Hidroelektrik Santral projeleri hakkında bilgiler verdi. Rüstem Keleş, “Hidroelektrik Santral çalışmamıza 2006 yılında kurduğumuz ADASU Enerji’yi kurarak başladık. 2010 yılında temel atma törenini gerçekleştirdiğimiz 2013 yılı itibariyle enerji üretmeye başladı” şeklinde konuştu.

HES’LERİN HAVAYA KATKISI

Toplam üç hidroelektrik santral projesi hazırladıklarını belirten Rüstem Keleş, “Bu üç projemizden ilkini D-100 köprüsünün hemen yanında bulunan alanda inşa ettik ve üretime başladık. Bu santral 9,6 megawatt kurulu güce sahip. Santralden yılda ortalama 40 milyon kilowatt saat elektrik üretmeyi hedefliyoruz. Hidroelektrik Santralinden ürettiğimiz her 1 GW enerji için atmosfere 0,57 metreküp karbondioksit bırakılmayacak. Ayrıca ürettiğimiz her 1 GW enerji sayesinde 250 bin metreküp doğalgaz ithal edilmeyecek” şeklinde konuştu.

DİĞER HES’LERDE ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

SASKİ Genel Müdürlüğü’nün içme ve atık suyun isale edilmesi ve arıtılması için enerjiye ihtiyaç duyduğunun altını çizen Rüstem Keleş, “Gelişen Türkiye’nin enerjiye olan talebi arttığı gibi bizim de enerjiye olan ihtiyacımız artan nüfus ve genişleyen hizmet sınırlarımız nedeniyle giderek artıyor. Bu ihtiyacımızı karşılamak ve enerjiye harcadığımız paraların yatırıma dönüşebilmesi için 3 HES projesi gerçekleştirdik. Az öncede ifade ettiğim gibi ilkini tamamladık, üretime başladık. İkinci HES’i Pamukova bölgesinde inşa edeceğiz. OVA Regülatörü ismini verdiğimiz bu HES, 10 megawatt gücünde olacak. Bu HES’in lisansını aldık. Proje çalışmaları başladı. Üçüncü HES’i de Ferizli bölgesinde inşa edeceğiz. Bu santralimiz de 10 megawatt güce sahip olacak. Bu projemizin de lisans çalışmaları devam ediyor” diye konuştu.

HES DİĞER ŞEHİRLERE ÖRNEK OLUYOR

Panelin devamında değerlendirmede bulunan Enerji İşleri Genel Müdürlüğü Enerji Yatırımları Daire Başkanı Ergün Akalan, SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş’i HES projesinden ötürü tebrik etti. Akalan, “Sakarya Büyükşehir Belediyesi gerçekten büyük bir tebriki hak ediyor. Türkiye’de çok sayıda HES var. Ancak ilk defa bir belediyenin girişimleriyle HES projesi gerçekleştirildi ve başarıyla tamamlanarak enerji üretmeye başladı. Sakarya Büyükşehir Belediyesinin bu projeyi başarıyla tamamlaması diğer belediyeleri de cesaretlendirdi ve birçok şehre örnek oldu. Bu projeden ötürü HES projesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.