Karasu 4 günlük Ramazan Bayram’ı tatili boyunca 500 binden fazla yerli turisti ağırladı. Arife gününden itibaren ilçenin girişinde uzun araç kuyrukları oluşurken ilçede ki otel, pansiyon ve apartlar ile 30 bin kapasiteli yazlıkların tamamı doldu.

Karasu bu kadar turistle ilk kez karşılaşmıyor. Geçtiğimiz yıl bayram tatilinin 9 gün olması nedeniyle ilçeye bir milyona yakın turist gelmişti . Yine birkaç yıldır yaz sezonu boyunca aylık 600-700 bin kişiye Karasu ev sahipliği yapıyor.

Karasu turizmde 500 binler, milyonlar seviyesini tesadüfen yakalamadı. İlçeye iki yıldır Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından alt yapı, yol, sosyal tesis ve beachler gibi önemli ve de hacimli yatırımlar yapıldı. Dünyanın en özel kumlarından birisine sahip olan Karasu Plajı, sahil uzunluğu olarak ta dünyanın ikinci büyük sahiline sahip. Bu doğa harikası kumsal ve sahil şeridi Büyükşehir Belediyesi’nin girişimleriyle mavi bayrağa sahip.

İlçeye Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan yatırımlara ve ilçeye olan ilgiye rağmen turizm konusunda Karasu’nun hala emekleme döneminde olduğunu söyleyebiliriz.

İlçede en büyük sorun konaklama. 4 yıldızlı Carpediem Dıamond Otel ve 3 yıldızlı Karasu Oteli dışında ilçede birkaç tanede eli yüzü düzgün apart otel bulunuyor. Diğer konaklama tesisleri ise pansiyon şeklinde iptidai işletmeler. Turizm yükünü yazlıklar çekiyor. İlçe de ivedi olarak yıldızlı otel ve tatil köylerine ihtiyaç var. Pansiyon ve küçük oteller güvenlik ve konfor noktasında elden geçmeli.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin ilçeye kazandırdığı sahil şeridinde ki park, cafe, anfi tiyatro ve plaj futbolu sahasından oluşan sosyal tesis sahil şeridi boyunca daha da genişletilmeli. Yine geçen yıl sahil şeridinde hizmete giren 25  beach işletmesi büyük bir fonksiyona sahip. Hızla yol almışlar. Kalite ve hizmet noktasında Ege ve Akdeniz Bölgelerinde ki tesislerle yarışacak seviyedeler.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin sahilde ki park ve beach işletmeleri dışında sahil şeridinde henüz doğru düzgün cafe, restoran, lokanta, park ve tesis bulunmuyor. Hala turistlerin yemek yiyecekleri, dinlenebilecekleri ve eğlenebilecekleri tesisler yetersiz. Yerel işletmeler ihtiyaca hizmet vermekten uzak ve iptidailer. Ayrıca denetim eksikliği de söz konusu.

Gece hayatı ise birkaç disko ve müzikhol dışında batakhane tarzı pavyonlardan oluşuyor.

İlçe konaklama, cafe, eğlence mekânı anlamında ulusal marka işletme ve işletmecilere ihtiyacı var.

Büyükşehir ve Karasu Belediyesi ilçeye yeni yollar yapmışlar. Fakat sahil şeridinde ki yol fecaat durumda. Yine yazlıklara giden çoğu ara yol hala köy yolu görünümünde. Sahil şeridinde neredeyse tek bir otopark yok. Karasu Belediyesi yazlık ve sahil şeridinde ki çöpleri toplamakta zorlanıyor. Sokaklarda çöp dağları oluşuyor. Karasu ilçe terminali ise dökülüyor.

İki yıldır Sakarya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı Müdahale Şube Müdürlüğü'ne bağlı cankurtaran ekipleri Karasu Sahilinde hizmet veriyorlar. Eğitimli personelleri ve modern araçlarıyla binlerce kişiyi boğulmaktan kurtarıyorlar. Bayram boyunca Karasu’da tek bir boğulma vakası meydana gelirken yüzlerce kişide cankurtaran ekipleri tarafından kurtarıldı. Cankurtaran ekibi gösterdikleri başarı ve donanım bakımından Türkiye’nin en iyisi konumunda.

Yaz sezonunda akın eden milyona yakın turist sayısına, turizmden ilçe halkı ve işletmelerin elde ettiği gerilemelere rağmen Karasu hala turizm açısından çok yetersiz. İlçenin artık profesyonel anlamda turizm beldesi olması ve turizmden elde edilen gelirin artması için Sakarya Büyükşehir ve Karasu Belediyeleri bir turizm mastır planı geliştirmeli. Yıldızlı konaklama tesisi sayısı ilçede artırırken ulusal marka turizm işletmelerinin ilçeye yatırım yapmaları da teşvik edilmeli. Karasu sahil şeridi bakımından birkaç milyon turisti ağırlayacak potansiyele sahip. Karasu planlı yapılacak turizm tesisleri ve alt yapı ile bir Antalya, Çeşme, Ölü Deniz, Bodrum olmasa da Avşa, Erdek, Şile, Ağva ile yarışacak seviyede.