Geçen yazıda şu soruyu sormuştuk, “İnsanlar neden AK Parti’den aday oluyor?”

Siyaset arenasına giren ve AK Parti’den milletvekili olmak isteyen kişilerin neden AK Parti’yi tercih ettiklerini analiz etmeye çalıştık.

Kişilerin, AK Parti tercihlerinin altında yatan siyasi/sosyolojik/psikolojik etkenleri anlamadan bu soruya cevap vermenin zor, hatta imkânsız olduğunu belirterek, AK Parti tercihinin sadece iktidar olmasından kaynaklanmadığını…

Özellikle uzun yıllar toplumsal ve kamusal alanda dışlanan insanların AK Parti ile kendilerini ifade etme imkânı bulduklarını, bu nedenle AK Parti’yi tercih ettiklerini dile getirmiştim.

Bu yazıda ise, AK Parti’nin siyasal ve toplumsal alanda bir çekim merkezi olmasına karşın, muhalefetin etkisizliğini ve daha önemlisi tercih edilmeme nedenlerini ifade etmeye çalışacağız.

Soru şu; Türkiye’de muhalefet, tabii ki öncelikli olarak CHP ve MHP, neden bir umut olarak görülmüyor?

Yaklaşan yerel seçimler öncesi, şehirlerde etkin olan isimler neden muhalefet partilerinden milletvekili olmak için başvuru yapmıyorlar?

Kamuoyunda AK Parti’den milletvekili olmak için her gün 2-3 isim başvuru yaparken neden muhalefetten aday başvurusu göremiyoruz?

Muhalefet partileri, AK Parti iktidarından memnun olmayan kesimler için dahi acaba neden bir alternatif olarak gözükmüyor?

Demokrasilerde iktidar olmak, iktidarı sürdürmek zordur. Muhalefet olmak ise son tahlilde daha aktif, daha canlı ve iktidara göre daha sorumsuz olduğu için daha kolaydır.

Muhalefetin kullandığı dil daha ilgi çekici olur. Muhalefet partileri, iktidar partisine olan ilgiyi kırmak için alternatif siyasi oyunlar kurar, söylemler geliştirir, özellikle gençlerin ilgisini çekecek bazı sıra dışı çalışmalar yaparak bir çekim alanı oluşturur.

Ancak Türkiye’de ne CHP ne de MHP bugün AK Parti karşısında böyle canlı bir görüntü vermiyor.

Bugün Türk halkı ve özellikle gençler, kadınlar CHP ya da MHP’ye baktığında ne görüyor?

Şunu sormak gerekiyor, CHP ya da MHP’nin ilk bakışta oluşan algısı nasıldır?

Muhalefet partilerine bakınca canlı, hareketli, dinamik, genç, sınırları zorlayan, aktif bir sisyaset ve siyasetçi görülüyor mu?

Açık söylemek gerekirse özellikle CHP’ye bakınca insanlar, ruhu bitmiş, dinamizmini kaybetmiş, geçmişte yaşayan, bir türlü bugüne gelemeyen, kendi güncellemesini yapmamış, çağın dilini kullanamayan bir parti görüyor.

Türkiye’nin sorunlarına karşı çok muhafazakâr, yasakçı, güvenlikçi, devletçi “çözüm önerileri” sunmaya çalışan MHP ise hakikatten bu modern hayatta bir karşılık bulabilecek gibi değil.

MHP’ye bakınca asabi, gergin, sinirli, otoriter, fena sert bir görüntü var.

Bu durumda siyasete meraklı olan kişilerin, bir umut olarak görmedikleri için muhalefet partilerinden adaylık başvurusu yapmamaları çok anormal gözükmüyor. Muhalefet AK Parti dışı kesimler için bir çare, bir umut, alternatif olarak değerlendirilmiyor.

AK Parti’nin en kötü hali dahi, muhalefete göre insanlara daha cazip geliyor.

Adaylık başvurularına, partilerde yaşanan hareketliliğe bakarak 7 haziran seçimlerinin Sakarya’daki sonuçlarını şimdiden tahmin etmek çok zor bir şey olmasa gerek.