Partili cumhurbaşkanlığını içeren anayasa değişikliği teklifinin bütün maddeler  339 oyla Meclis’te kabul edildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayı sonrası yasa teklifi referanduma gidecek.  Referandum ’un 2 veya 9 Nisan Tarihleri arasında yapılması planlanıyor. Referandum öncesi Sakarya’da başta Büyükşehir Belediye Başkan’ı Zeki Toçoğlu ve İl Başkan’ı Fevzi Kılıç olmak üzere AK Partililer, Referandum ’da yüzde 70’in üzerinde evet oyu alacaklarını ifade ettiler.

AK Parti 1 Kasım 2015 Genel Seçimlerinde Sakarya’da yüzde 67.6 oy aldı. 2014 yılında yapılan Cumhurbaşkanlığı Halk Oylamasında ise Erdoğan yüzde 69. 08 oy aldı.

Yani Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Sakarya’da yüzde 70 oy alacak bir kitlesi/tabanı var. 

Öte yandan Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin GENAR Şirketi’ne yaptırdığı ankete göre de bu pazar bir seçim olsa AK Parti’nin alacağı oy oranı yüzde 71.3. 

AK Parti’nin oylarını yüzde 71 oranına yükselttiği Sakarya’da, referandumda yüzde 70 oranında bir evet oyu başarı sayılamaz.

Ayrıca Partili Cumhurbaşkanlığı anayasa değişikliği, MHP’nin desteğiyle Meclis’ten geçti.

MHP Genel Başkan’ı Devlet Bahçeli, Meclis’te evet dedikleri gibi referandumda da anayasa değişikliğine evet oyu vereceklerini belirtti.

MHP ayrıca referandum sürecinde evet kampanyası düzenleyecek.

MHP, Sakarya’da 1 Kasım Genel Seçimlerinde yüzde 12.2 oy almıştı.

MHP’nin Sakarya’da yüzde 20 civarında oy alabilecek bir tabanı var.

Bu tabanın yüzde 7-8’i AK Partiye oy veriyor.

MHP tabanı referandumda Sakarya’da fire verir mi?

MHP Milletvekili Zihni Açba muhtemelen referandumda hayır oyu kullandı. Milletvekili Açba ve İl Başkan’ı Levent Bülbül anayasa değişikliğine karşılar. AK Parti ve MHP yakınlaşması sürecinde de sürekli negatif çıkışlar yaptılar.

Sakarya’da ki MHP tabanı, Anadolu’da olduğu gibi AK Parti’ye yakın ve iç içe  geçmiş bir yapı arz ediyor.

Trakya, Ege ve Akdeniz Bölgelerinde ki gibi ulusalcı değil.

Milletvekili Açba ve İl Başkan’ı Bülbül’ün tavırlarına rağmen Sakarya’da ki MHP tabanının yüzde 90’ı referandum da evet oyu verir

AK Parti’nin yüzde 71 oyuna, MHP’nin de yüzde 12-13 oyu eklenince referandumda; Sakarya’da ki evet oylarının yüzde 83-84 oranında olması gerekir.  

AK Partililerin başarılı bir kampanya yürütmeleri, MHP yönetimi ve tabanı ile iyi ilişki kurmaları halinde sandıktan yüzde 85’lere yakın bir evet oyu çıkabilir. Son söz olarak Sakarya’da, referandumda yüzde 80’in altında bir evet oy oranı AK Partililer için bir başarısızlık olacağını söylemek isterim.