CHP Sakarya Milletvekili ve Genel Başkan Baş Danışmanı Engin Özkoç, Geyve’nin Akıncı köyündeki taşocağını, yol açtığı ölümlü facialara, çevre tahribatına ve köylülerin zehir olan hayatına karşı “kimin koruduğunu” Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’ye sordu. Özkoç soru önergesinde; mevcut haliyle köylülerin hayatını cehenneme çeviren, köylü tarafından kayıtlı alanın dışında da taş çıkarıldığı ve çok yüksek miktarda patlayıcı kullanıldığı yönünde ki şikayetler üzerine davalık olan taşocağının, kapasitesini neden 4 katına çıkartılmak istendiğini ve kimlerin, neden buna göz yumduğuna yanıt istedi.

Özkoç taş ocağının hikayesine soru önergesinde yer verirken; 1970’li yıllardan beri bir şekilde faaliyet gösteren Geyve Akıncı Köyü’ndeki taşocağının, 2013 yılında, bir işçinin yaşamını yitirdiği göçük faciasıyla gündeme geldiğine belirterek “Bu facia, 5 Ağustos 2013’te meydana geldi, 12’sinde ocağın faaliyeti durduruldu. 3 gün sonra ocak, Nihat Baltaoğlu ve AKP Sakarya Milletvekili Şaban Dişli’nin oğlu Taha Selçuk Dişli’ye devredildi. Bu devrin ardından, nasıl olduysa 2 hafta içinde, Maden İşleri Genel Müdürlüğü ocağın tekrar faaliyete geçmesine izin verdi.” bilgisini de soru önergesinde paylaştı.

Geyve’de ki usulsüz işletim iddiasıyla davalık olmasına rağmen büyük bir cüretle mevcut  kapasitesinin 4 kat daha arttırılması için başvuru yapan ve bu baş vuru sonrası kapasite artırımı için ÇED raporu çalışması başlatılan taş ocağının kim tarafından  ve neden korunduğunu Bakan Özhasekiye soran Özkoç, sorusunun cevabının bir kısmını da soru önergesi içinde veriyor. Taş Ocağı, AK Parti Sakarya Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli’nin oğlu Taha Selçuk Dişli ve ortağı Nihat Baltaoğlu’na aitti. Yani korunan oğul Dişli ve ortağıydı.

Ölüm ve yaralama meydana gelen göçük sonrası taş ocağını  devir alan Taha Selçuk  Dişli ve ortağı Nihat Baltaoğlu, siyasi nüfusları sonrası kapatılan ocağı iki hafta gibi kısa bir sürede faaliyete geçirdiler.  Faaliyete geçen ve köylüleri isyan ettirilen patlamalarla gündeme gelen taş ocağından elde edilen taş Hızlı Tren Hattı, yol ve inşaat yapımda dolgu malzemesi olarak kullanılıyor. Yani oğul Dişli ve ortağı Nihat Baltaoğlu’nun en büyük müşterisi kamu kurumları gibi gözüküyor.

Mevcut kapasitesi 4 kat arttırmak için baş vurulan taş ocağı aşırı patlayıcı kullanma, patlamalar sonrası ıhlamur ağaçların sökülmesi ve heyelana sebep olma gibi suçlamalarla sürekli gündeme gelirken yine taş ocağının Geyve Boğazı’ndaki enerji nakil hatları, hızlı tren yolu, karayolu, Nato Boru Hattı için büyük bir tehdit oluşturduğu iddia ediliyor.

Akıncı, Örencik, Şerefiye ve Bağlarbaşı Mahalleleri sakinleri taş ocağını köylerinde istemiyorlar. Kapasite artırımı talebinin gerekçesinin anlatılmasına yönelik ÇET toplantısı, köylülerin isyanı sonrası iptal edilmek zorunda kaldı.

AK Parti Sakarya Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli’nin “ranta teslim edilmesin, tarım yapılsın” dediği Geyve’de oğul Dişli ve ortağı Nihat Baltaoğlu’nun taş ocaklarının kapasite artırımı şüphesiz ki tarıma ve doğal güzelliklere zarar verecektir. Geyve’de tarım yapılması çağrısı yapan ve  ranta karşı çıkan Şaban Dişli’nin oğlu ve ortağını bir an önce ikna etmesini Sakaryalılar olarak bekliyoruz.