SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi Prof. Dr. Fuat Sezgin Salonunda düzenlenen seminere konuk olarak Emerald Publishing Türkiye temsilcisi Mine Tonta katıldı.

Konuk Mine Tonta, bir akademik çalışmanın nasıl olması gerektiğini, yayın ahlakı, doğru kaynak kullanımı ve alıntıların önemi gibi çeşitli konuları açıkladıktan sonra, bu konuların yayınevlerinin dikkat ettiği noktalar olduğunu belirtti.

'Konunuz orijinal olmalıdır'
Uluslararası makalelerde editörlerin birtakım isteklerinin olduğunu dile getiren Mine Tonta, 'Konunuz orijinal olmalıdır ve daha önce yapılan çalışmalardan mutlaka bir fakının olması gerekir. Yapmış olduğunuz çalışmanın araştırma yöntemleri, mantığı, kişilerle iletişimi, başlık ve gönderilen derginin içeriğine uyumu, editörlerin sizden beklentileri arasındadır' dedi.

'Yapılacak çalışma tek sesli olmalıdır'
Yapılan çalışmalarda ortak yazarlık kavramının son dönemlerde önem kazandığını ifade eden Tonta, 'Ortak yazarlık konusu ne kadar önemli hale gelse de yapılacak çalışma tek sesli olmalıdır. Yani tek bir yazar tarafından yazılmalıdır. Birden fazla yazarın kaleme alarak gerçekleştirdiği çalışmalar tek sesli olmuyor, bu durum çalışma için iyi bir şey değil' şeklinde konuştu.

'Aynı makaleyi birden fazla yayınevine yollamayın'
Makalelerin yayınlanma aşamasından da söz eden Tonta, 'Yapmış olduğunuz çalışmaları bir yayınevine gönderdikten sonra başka bir yayınevine tekrar göndermeyin. Gönderdiğiniz ilk yayınevinden olumsuz dönüş aldığınız takdirde gönderin. Ayrıca herhangi bir nedenden dolayı reddedilen makaleyi düzeltmeden başka bir dergiye yollamanız, hakemler tarafından size karşı eksi bir durum yaratabilir ve daha sonra yapacağınız çalışmaların önü tıkanabilir' diyerek sözlerini tamamladı.

Seminer katılımcılardan gelen soruların yanıtlanmasıyla son buldu.