Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde (SEAH) ilk defa Üroloji Servisi tarafından kullanılan robotik cerrahi sistem ‘Da Vinci’, Genel Cerrahi Servisinde de kullanılmaya başlandı.

Türkiye’de az sayıda hastanede kullanılan robotik cerrahi sistem ‘Da Vinci’, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Doç.Dr. Ayşenur İslam'ın girişimleriyle Sakarya'ya kazandırıldı. Sağlık Bakanlığı tarafından Sakaryalıların hizmetine sunulan robot cerrah, ilk kez Üroloji Servisinde kullanılmış ve prostat kanseri tanısı konulan 62 yaşındaki İsmail Hakkı Terzioğlu ertesi gün taburcu edilmişti.

GENEL CERRAHİ SERVİSİ’NDEN BAŞARILI OPERASYON

Robot cerrah sistemi, Üroloji Servisi’nin ardından Genel Cerrahi Servisi’nde de kullanılmaya başlandı. İlk ameliyatı Sakarya Üniversitesi Sakarya Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fehmi Çelebi başkanlığında gerçekleştiren Genel Cerrahi Servisi, başarılı bir operasyona imza attı.

“İNSANIMIZI AVANTAJLARLA BULUŞTURMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Yurt içi eğitimlerin tamamlanmasının ardından robot cerrah sisteminin Genel Cerrahi Servisi’nde de kullanılmaya başlandığını ifade eden Prof. Dr. Çelebi, “Bundan sonraki süreçte gerekli tüm çalışmalar planlanarak devam etmektedir. Zaman içerisinde robotik cerrahi uygulanabildiği tüm alanlarda kullanılmaya çalışılacaktır. Uygulamaların cerraha ve hastaya kazandırdığı avantajlar mevcuttur. İnsanımızı bu avantajlarla buluşturmaya çalışıyoruz” dedi.

ROBOTİK CERRAHİ SİSTEM ‘DA VİNCİ’ NEDİR

ABD'nin Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından geliştirilen ve uzayda astronotları ameliyat edebilme özelliği taşıyan robotik cerrahi yöntemi, Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye'de yaygınlaştırılmaya devam ediyor. 3 milyon dolar maliyeti olan sistem halk arasında 'kansız ameliyat' olarak da adlandırılıyor. Özellikle üroloji ameliyatlarında en üst seviye olarak bilinen sistemde robotun kamera sistemi, kollarının hareket kabiliyeti ve milimetrik müdahaleleriyle cerrahlarda ve hastalarda operasyon başarısını arttırıyor.