Hemzemin geçitlere getirilen sıkı kurallar çerçevesinde TCDD’ye, bütçesi Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından karşılanmak üzere hemzemin geçitlerin kurallara uygun hale getirilmesi görevi verilmişti. İlk olarak 2016 Temmuz’una kadar verilen bu süre daha sonra 2 yıllığına uzatılmış, 2017 Haziran ayına kadar uzatılan kurallara uygun olarak düzenlenmeyen hemzemin geçitlerin valilikler tarafından kapatılacağı açıklanmıştı. Getirilen bu sıkı kurallar çerçevesinde il ve ilçe merkezlerinde hemzemin geçit açılamayacak. Tek çözüm seçeneği olarak alt ya da üst geçit seçenekleri yer alacak.

Bariyer sistemi

İl ve ilçe merkezi dışındaki alanlarda araç trafiğinin belirli bir yoğunluğa sahip olduğu hatlar için hemzemin geçitlere getirilen çözüm bariyer sistemi. Buna göre tren hızının görece daha düşük olduğu, tren ve araç trafiğinin yoğun olduğu il ve ilçe merkezi dışındaki konvansiyonel hatlardaki geçitlerde flâşör, çan ve bariyerden oluşan otomatik ya da bekçili bariyer sistemi kurulacak.

Taşıt yoluyla

İl ve ilçe merkezlerinde bulunan çok yoğun ya da tren hızının süratli olduğu yerlerde ise hemzemin geçit açılamayacak. Bunun yerine alt ya da üst geçit yapılabilecek. Bir diğer kural ise hemzemin geçitlerde bulunan rayların sağ ve solundaki 50’şer metrelik taşıt yolu ile aynı seviyede olması. Bunun için demiryolu hemzemin geçitlerinin zemini karayolu vasıtalarının rahatça geçebileceği şekilde kompozit ya da kauçuk malzeme ile kaplanacak.

3 önemli geçit

Sakarya’da Ada Treni’nin şehir merkezine mi yoksa Mithatpaşa’ya mı geleceği konusu kamuoyunda yoğun şekilde tartışılıyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın almış olduğu karar göz önünde bulundurulduğunda, Sakarya’da şehrin ana arterlerini birbirine bağlayan 4 önemli geçit, Adapazarı Tren Garı ve Mithatpaşa Tren İstasyonu arasında yer alıyor.

Alt geçit kazandırılmış

Bu geçitlerin kapatılmasının şehir trafiğini olumsuz yönde etkileyeceği kamuoyunda da sıklıkla konuşuluyor. Ayrıca alt ya da üst geçit yapılmasının bölgede faaliyet gösteren esnafları olumsuz etkileyeceği de gelen bilgiler arasında yer alıyor. Bilindiği üzere Sakarya’ya 2006 yılında Adnan Menderes Caddesi üzerinde bir alt geçit kazandırılmış. Bu alt geçidin bölge esnafına büyük darbe vurduğu görülmüştü. (Sakaryayenigün)