Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, “Şehrimizde yüksek katlı konut yapılmasına şiddetle karşıyım. Bizim binalarımız daha önce de deprem yönetmeliğine göre yapılıyordu ama 4 bine yakın vatandaşımız vefat etti. Vatandaşlarımızın yüksek katlı binalarda oturmasına gönlüm razı değil” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu’nun başkanlığında, Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda, ilave dört gündem maddesi ile toplam 32 maddeden oluşan meclis gündemi görüşüldü. Gündemin ilk maddesi İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na havale edilirken, 2. ve 19. maddeler dahil olmak üzere 18 madde komisyonlardan geldiği şekilde kabul edildi. MHP Grubu, 7., 8. ve 28. maddelere olumsuz görüş bildirdi. 20., 21. ve 29. maddeler İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na, 22. ve 23. maddeler Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi. Kalan maddeler ise oy birliği ile kabul edildi.

ULAŞIM MASTER PLANI KABUL EDİLDİ

Meclis yoklamasının ardından gündem maddeleri hakkında görüş bildiren Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Metin Ökten, “Ulaşım Master Planı, bu şehrin trafiğini çözecek ve kolaylaştıracak. Bu planın yapılmasının yerinde olduğunu düşünüyoruz. Şehrin, Ulaşım Master Planı’na bağlı kalınarak, trafik sorunlarının çözüleceğine inanıyoruz. Ulaşım Master Planı ile ilgili komisyon raporlarını hep birlikte kabul ettik. Biran önce uygulamaya girmesini istiyoruz” diye konuştu.

MEVCUT YÖNETMELİKLERİ UYGULUYORUZ

Meclis gündeminde yer alan maddeler hakkında açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, vatandaşların imar uygulamaları hakkında Büyükşehir Belediyesi tarafından ilan edilmeyen hiçbir şeye itibar etmemesinin gerektiğini belirterek, “Bakanlığın çıkardığı yönetmelik üzerinde çalışıyoruz. Bizim şehrimize uygun konular ile ilgili olarak Bakanlığımızla temaslarımız sürüyor. İmar konusunda, bizim söylemediğimiz hiçbir şeye vatandaşımız itibar etmesin. Şu anda mevcut yönetmeliklerle projeleri uyguluyoruz” şeklinde konuştu.

MASTER PLAN YOL HARİTASIDIR

Ulaşım Ana Planı’nın kabulünü de değerlendiren Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, “Ulaşım Master Planı, uzun vadede bizim için bir yol haritasıdır. Yaptığımız anketler ve yürütülen çalışmalar ile elde edilen bilgileri bu raporda topladık. Bundan sonraki ulaşım adımlarımız elimizdeki bu bilgiler ışığında atacağız. Büyükşehir trafiğinde kronikleşmiş bir sorun yok. Ulaşım Master Planı köklü bir çalışmadır. Planın hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

SADECE İMAR TADİLATI YAPILMIŞ

Meclis Toplantısı’nda gündem dışı konulara da değinen Başkan Zeki Toçoğlu, “Son zamanlarda Atatürk Stadyumu’nun akıbeti ile ilgili birçok yorum yapılıyor. Toplu Konut İdaresi’nden (TOKİ) bize gelen en son imar düzenlemesinde yapılabilecek binanın tamamı 67 bin metrekare civarında. Herhangi bir şekilde, stadyum arazisine rezidans yapılacak, 14 katlı bina yapılacak gibi bir proje henüz bize ulaşmadı. Alanda sadece imar tadilatı yapılmış. Bu açıklamayı da yapmak istedim, çünkü bununla ilgili birçok yazı okudum. 14 katlı bina, rezidans haberleri kaynağı belli olmayan asparagas haberler” dedi.

TOPLUMUN MEZAR TAŞLARI YÜKSEK BİNALAR

Başkan Toçoğlu, konuşmasının devamında, “Şehrimizde yüksek katlı konut yapılmasına şiddetle karşıyım. Prof. Dr. Recep Bozdağ’ın “Toplumun Mezar Taşları Yüksek Binalar” makalesini herkesin okumasını tavsiye ederim. Ticaret merkezleri dışında, konutlarda yükseklikte dünya geriye döndü. Bizim binalarımız daha önce de deprem yönetmeliğine göre yapılıyordu ama 4 bine yakın vatandaşımız vefat etti. Vatandaşlarımızın yüksek katlı binalarda oturmasına gönlüm razı değil. Bunun dışında gözlerden kaçan başka şeyler var. Evrenköy ile ilgili olarak kimse bir şeyden bahsetmiyor. Aynı şekilde orda da bir çalışma var. Ne ilçe belediyesine soruldu ne de Büyükşehir Belediyesi’ne soruldu. Kağıt üzerinde binalar satılmaya çalışılıyor. Bu proje eğer çok ciddi bir şey ise niye biz bilmiyoruz. Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri olarak bunlara razı değiliz. Yetki alanımız içerisinde yer alan uygulamalara müsaade etmeyeceğiz. Tekrar söylüyorum, vatandaşlarımızın yüksek katlı konutlarda oturmasına karşıyım” şeklinde konuştu.

YÜKSEKLERE ÇIKMAMIZA GEREK YOK

Konuşmasını Prof. Dr. Recep Bozdağ’ın makalesinden örnekler vererek sonlandıran Başkan Zeki Toçoğlu şu ifadeleri kullandı: “Almanya’nın nüfusu 81 milyon, yüz ölçümü 357 bin metrekare. Kilometrekare başına düşen insan sayısı 229. Türkiye’nin nüfusu ise 75 milyon, 783 milyon kilometrekare de yüz ölçümümüz. Kilometrekare başına düşen insan sayısı 95. Bizim yükseklere çıkmamıza hiç gerek yok. Makalede, Türkiye’nin nüfusunun tamamının bahçeli, müstakil evlerde yaşaması halinde, ülke topraklarının yalnızca yüzde 4’ünün bu iş için yeterli olacağı da söyleniyor. Bunlar bilimsel istatistikler.

SAKARYA’DA SU ÇEŞMEDEN İÇİLİR

Meclis Üyesi Metin Ökten’in “Sakarya’da su çeşmeden içilir mi?” sorusunu yanıtlayan SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş ise, “Hiçbir paketlenmiş su, SASKİ’nin çeşmeden akan suyu ile boy ölçüşemez. Şu anda SASKİ’nin arıtma tesislerinin su vermiş olduğu tüm yerleşim bölgelerinde su rahatlıkla çeşmeden içilebilir” diye konuştu.