Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru Sisteminin Desteklenmesi Ortak Projesi kapsamında, Sakarya Barosu'nun düzenlediği 'Avukatlara Yönelik Bireysel Başvuru Usulü ve Kabul Edilebilirlik Kriterleri Eğitimi' tamamlandı. Yaklaşık 100 avukatın katıldığı eğitim, 2 gün sürdü.

Sakarya'da bir otelde gerçekleştirilen eğitimin sonunda, avukatlar katılım belgesi almaya hak kazandı. Avukatlara belgelerini, Sakarya Barosu Başkanı Av. Abdurrahim Burak ile birlikte eğitimciler takdim etti.

Eğitimde konuları; Sakarya Barosu Genel Sekreteri Av. Ümit Fırtın, İstanbul Barosu'ndan Av. Hüseyin Köprülü, Edirne Barosu'ndan Av. Nail Karakuş ve Diyarbakır Barosu'ndan Av. Cemile Turhallı Balsak anlattı. Eğitimde başlıca konular ise: Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruya giriş, Anayasa Mahkemesinin inceleme yetkisinin kapsamı, bireysel başvuruda olağan hukuk yollarının tüketilmesi kuralı ve başvuru süresi, açıkça dayanaktan yoksunluk ve nitelikli dilekçe hazırlama, başvuru yapma gibi konulardı.

Önceliğimiz eğitim
Eğitim programının ardından konuşan Başkan Burak, eğitimlerin tüm hızıyla devam edeceğini dile getirdi. Burak, 'Önceliğimiz her zaman mesleğimize katkı sağlayacak eğitimler düzenlemek oldu. Bu sebeple de düzenlediğimiz eğitimlere katılan meslektaşlarımı ilgileri dolayısıyla tebrik ediyorum. Gördüğüm kadarıyla da oldukça faydalı ve bilgi alışverişinin yüksek olduğu bir eğitim oldu. Meslektaşlarımıza fayda sağlayacak her konuda eğitimler düzenlemeye devam ederek, mesleğimize yönelik katkılar sağlamaya da devam edeceğiz. Eğitime katılarak, bilgilerini paylaşan değerli meslektaşlarıma da teşekkür ediyorum' şeklinde konuştu.

Eğitimin sonunda Başkan Burak, katılımcı hocalara Sakarya Barosu'na ait 'Adalet Saati' takdim etti.

Olumlu geri dönüşler oldu
Eğitimcilerden Sakarya Barosu Genel Sekreteri Av. Ümit Fırtın, verimli bir eğitimi daha geride bıraktıklarını söyledi. Fırtın, 'İnteraktif olarak yapılan bu eğitim sonunda meslektaşlarımıza oldukça fayda sağladığına inanıyorum. Çünkü yapılan geri dönüşler sonucunda meslektaşlarımız memnun kaldıklarını ve eğitimcilerin kullandıkları anlatım şeklini de beğendiklerini dile getirdiler. Böylesine olumlu geri dönüşler aldıkça, Sakarya Barosu olarak eğitimlere verdiğimiz önem daha da artarak devam edecek' diye ekledi.

Ayrıntılı olarak paylaşıldı
Eğitimcilerden Av. Hüseyin Köprülü ise, 'Meslektaşlarımıza bireysel ve nitelikli başvuru yapmanın yolları, başvuru formunun nitelikli bir biçimde doldurulması, idari açıdan incelenmesi, kabul edilebilirlik açısından incelenmesi ve esasa ilişkin incelenmesini ayrıntılı bir şekilde anlattık. Aynı zamanda bütün haklara ilişkin ayrı ayrı hazırlanmış kitapçıklar katılımcı meslektaşlarımıza dağıtılarak, gün boyunca dört modül halinde incelendi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi kararları kapsamında başvuruda belirlenen yolları da ayrıntılı olarak meslektaşlarımızla paylaştık' dedi.

Amaç başvurularda kabul edilebilirlik
Meslektaşlarının eğitime oldukça ilgili olduğunu ifade eden Köprülü, 'Konularda meslektaşlarımızın ilgileri ve bilgileri çok üst seviyelerdeydi. Bu sebeple de eğitim çok faydalı geçti. Oldukça memnun kaldım. Çünkü Anayasa Mahkemesine başvurularda yüzde 82'lik bir kabul edilemezlik oranı var. Bu kabul edilemezlik oranının daha aşağılara düşmesini, başvurunun kabul edilebilir olmasını amaçladığımız bir eğitimdi. İnanıyorum ki bu eğitimin ardından, Sakarya'dan Anayasa Mahkemesine yapılacak bireysel başvurularda daha çok kabul edilebilir başvurular olacaktır. Ayrıca Sakarya'da geçirdiğimiz 2 gün boyunca bizleri çok iyi ağırlayan Sakarya Barosu Başkanı Av. Abdurrahim Burak'a, yönetim kuruluna ve eğitime katılan meslektaşlarıma değerli katkıları ve nezaketleri için ayrı ayrı teşekkürlerimi sunuyorum' ifadelerini kullandı.