Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sakarya Milletvekili A.Adayı Gündüz Kadir Gençcan, 33 yıl önce evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucunda hayatını kaybeden hukukçu Prof. Dr. Muammer Aksoy ile Milliyet Gazetesi'nin genel yayın yönetmenliğini sürdürürken, 1 Şubat 1979'da öldürüldü Gazeteci Abdi İpekçi'yi andı.
Türkiye'nin yakın tarihinin aydınların, gazetecilerin katledildiği siyasal cinayetlerle anıldığına dikkat çeken Gençcan, şunları dile getirdi: 'Özellikle faili meçhullerle anılan 90'lı yıllarda çok sayıda gazeteci hedef gösterildi ve öldürüldü. 8 Ocak 1996'da gazeteci Metin Göktepe gözaltına alan polislerin şiddeti sonucunda yaşamını yitirdi. Gazeteci yazar Musa Anter 20 Eylül 1992 yılında Diyarbakır'da silahlı saldırıya uğraydı. Gazeteci yazar Musa Anter 20 Eylül 1992 yılında Diyarbakır'da uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdi.

PEK ÇOĞUNUN FAİLİ BULUNMADI
19 Ocak 2007 Agos Gazetesi Yayın Yönetmeni ve Birgün Gazetesi Yazarı Hrant Dink katledildi. 24 Ocak 1993'te gazeteci Uğur Mumcu karlı bir Ankara sabahında arabasına konulan bombanın atlaması ile yaşama kaybetti. 31 Ocak 1990'da hukukçu Prof. Dr. Muammer Aksoy evinin önünde kurşunlanarak öldürüldü. Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu üyesi ve yazarı Çetin Emeç 7 Mart 1990'da evinden çıkıp arabasına binerken kurşunlanarak öldürüldü. 1 Şubat 1979'da ise Abdi İpekçi, kendisiyle özdeşleşen Milliyet Gazetesi'nin genel yayın yönetmenliğini sürdürürken öldürüldü. Pek çoğunun faili bulunmadı.

CEZASIZLIK DURUMU ENGELLENMELİ
Gazetecilerin faili meçhul cinayetlerle öldürülmesinin ardındaki gerçek sorumluları soruşturabilmek için öncelikle fiilen yaşanan cezasızlık durumunu engelleyecek yasal ve idari önlemler alınmalıdır. Bu suçların zamanaşımına uğramasının önüne geçilmeli ve faili meçhul gazeteci cinayetleri insanlığa karşı suçlar kapsamında değerlendirilmelidir. Cumhuriyetin, cumhuriyet değerlerinin, hukukun, laikliğin korunması mücadelesinde yaşamını yitiren tüm aydınlarımızı saygıyla anıyorum.'