Dikbayır, hazırladığı Araştırma Önergesi'ni TBMM Başkanlığı'na 'acil görüşülmesi isteğiyle' verince, konunun Meclis gündemine bu hafta gelmesi bekleniyor. Tank Palet Fabrikası'nın özelleştirilmesine karşı olduklarını ifade eden İYİ Parti ile birlikte CHP ve MHP milletvekilleri de 'evet' oyu kullanırsa, konu Meclis'te tartışmaya açılacak.

Daha önce Tank Palet Fabrikası'nın özelleştirilmesi kararına sert tepki gösteren İYİ Parti Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır hazırladığı Meclis Araştırma Önergesi'ni TBMM Başkanlığı'na sundu. Milletvekili Dikbayır, hazırladığı Araştırma Önergesi'nde gerekçesini de anlatırken, fabrikanın stratejik önemine ve verimliliğine dikkat çekti.

TBMM Başkanlığı'na sunacağı Araştırma Önergesi dilekçesinde, 20 Aralık 2018 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan, Cumhurbaşkanı'nın 481 numaralı kararı ile Tank Palet Fabrikası'nın özelleştirilme kararı alındığını hatırlatan Milletvekili Dikbayır, 'Kendi silahlı kuvvetlerimiz için üretim yapan ve stratejik işbirliği içerisinde olduğumuz dünyanın diğer silahlı kuvvetlerine üretim ve satış yapan, katma değeri oldukça yüksek olan böyle bir fabrikanın özelleştirilmesinin nedenlerinin araştırılması, Milli savunma sanayinde ülke kaynaklarımızın etkin ve verimli kullanılarak fabrikanın işletme verimliliğinin artırılması ve yeni iş/üretim imkanları oluşturmaya yönelik yatırımların devlet eliyle yapılmasının önündeki engellerin giderilmesini sağlamak için gerekli çalışmaların ivedilikle başlatılması amacıyla Anayasa'nın 98, İçtüzüğün 104 ve 105'inci maddeleri uyarınca Meclis Araştırması açılmasını arz ederiz' dedi.

Milletvekili Ümit Dikbayır, Araştırma Önergesi gerekçesinde ise şu ifadeleri kullandı:

Fabrikada halen, Türk Birlikleri'nin gururu 'Fırtına Obüs' seri üretimi, gündüz ve gece görüş dürbünleri üretimi, dünyanın en uzun süre dayanıklı tank ve tırtıllı araç paleti üretimi sıfırdan 0 milli olarak yapılmaktadır. Ayrıca bu fabrikada Leopard 1 ve 2 tanklarının ve diğer tankların modernizasyonu tamamen sökülerek yeniden yapılması şeklinde modernize edilmeye devam edilmektedir.

Fabrikada bir albayın komutasında 29 subay, 50 astsubay, 22 uzman çavuş, 112 memur ve 714 işçi çalışmaktadır. Fabrikanın hukuki vasfı TSK'ya hizmet üreten diğer tabur, alay veya tugaylarla aynı durumdadır. Basında; Devletimize ait tank üretme kapasitesi ve tecrübesi olan bu tek fabrikanın, iktidar partisine mensup bir iş adamının, Katarlı bir işletmeyle yapacağı ortaklığa devredileceği ile ilgili haberler yer almaktadır. Basında yer alan bu bilgiler ve Askeri üretim yapan ve barındıran milli bir fabrikamızın özelleştirme kapsamına alınması kamuoyunda rahatsızlık yaratmış, vatandaşlarımızı derinden üzmüştür. Türk subaylarını bünyesinde bulunduran, Türk Silahlı Kuvvetleri için üretim yapan bir fabrikanın özelleştirme mevzusu Milli değerlerimize aykırıdır.

Kendi silahlı kuvvetlerimiz için üretim yapan ve stratejik işbirliği içerisinde olduğumuz dünyanın diğer silahlı kuvvetlerine üretim ve satış yapan, katma değeri oldukça yüksek olan böyle bir fabrikanın neden özelleştirildiği, Silahlı Kuvvetlerimize yapılacak üretimin neden göz göre göre milli olmaktan uzaklaştırılarak özel sermayeye devredileceği merak konusudur. Fabrikanın özelleştirilerek tamamen devredilmesi milli değerin elden çıkarılması anlamına gelmektedir. Bu karar ile belki de Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın zırhlı ve tırtıllı araçlarının tanklarının, Fırtına Obüslerinin kalbi yabancı sermayeye emanet edilecektir.

Milli savunma sanayinde ülke kaynaklarımızın etkin ve verimli kullanılarak fabrikanın işletme verimliliğinin artırılması ve yeni iş/üretim imkanları oluşturmaya yönelik yatırımların devlet eliyle değil de özel sektör tarafından yapılmak istenmesinin nedenleri araştırılmaya muhtaç bir konudur. Milli Savunma Sanayimizin geliştirilmesi hususundaki eksikliklerimizin araştırılması ve çözümlerin üretilmesi için çalışmaların ivedilikle başlatılması gerekmektedir.