İş kulüplerinin amacı, iş arayanların öz güvenlerinin yükseltilerek, motivasyon sağlamayı, piyasadaki işgücü talepleri hakkında grup olarak bilgilendirerek dezavantajlı grupların istihdam edilmelerini sağlamaktır. Sakarya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü bünyesinde faaliyette bulunan İş Kulübü, engellilere yönelik olarak psikolog ve İş ve Meslek Danışmanlarının rehberliğinde istihdam edilebilirliklerini artırmaya yönelik eğitim ve bilgilendirme faaliyeti yapmaktadır. Engelliler İş Kulübünde, işyerleri ve yaptıkları iş görüşmeleri ile çalışma yaşamlarına ilişkin kendi tecrübelerini de paylaşmaktadır.

İŞKUR Sakarya'da 2018 yılı içerisinde 1.383 engelliyi işe yerleştirildi

Bilindiği üzere, İş Kanununun 30. maddesi gereğince, özel sektör işverenlerinin 50 ve üzerinde işçi çalıştırdığı işyerlerinde % 3 oranında engelli istihdam etmeleri kanuni zorunluluktur. Bu zorunluluk kapsamında, İŞKUR iş arayan engelliler ile işverenleri Kurumda görüştürerek engellilerin durumlarına uygun işlerde istihdamlarını sağlamaktadır. İŞKUR Müdürü Tekin KAYA, Dünya Engelliler Günü münasebetiyle yapmış olduğu değerlendirmede, Kurum olarak İlimizde 2018 yılı içerisinde 1.383 engellinin istihdamının sağlandığı bildirildi. Ayrıca, İlimizde işverenlerin engelli kontenjanını kapatma oranının % 90'ların üzerinde seyrettiğini belirtti. Bunun yanında, her ay işverenlerden aylık bazda yaklaşık 150 kişilik engelli işgücü talebinin alındığını ve yine aylık bazda 130 kişinin işe yerleştirildiğini ifade etti.

Engelli İstihdam Eden İşverenlere SGK Prim Teşvikleri devam ediyor.

İŞKUR Müdür Tekin KAYA, Engellileri istihdam eden işverenlere her hangi bir şarta bağlanmaksızın SGK prim teşviki sağlanmaya devam edildiğini hatırlattı. Söz konusu prim teşviki uyarınca, işverenlerin 50 ve üzerinde engelli çalıştırma zorunluluğu kapsamında istihdam ettiği her engelli için SGK işveren prim hissesinin yarısını (yaklaşık 290.-TL) hazine karşılamaktadır. Ayrıca, kontenjan fazlası olarak engelli istihdam eden veya engelli çalıştırma zorunluluğu olmadığı halde engelli istihdam eden her bir engelli için işverenlerin SGK işveren prim hissesinin tamamını (yaklaşık 580.-TL) hazine karşılamaktadır.

Kendi işini kuracak engellilere 50.000 TL ye kadar hibe destek

İŞKUR, Kendi işini kurmak isteyen engellilere 50.000.-TL ye kadar hibe desteğinde bulunmaktadır. Söz konusu hibe desteğinden faydalanmak için, KOSGEB in 5 gün süreli girişimcilik eğitimine katılarak belge alma zorunluluğu bulunmaktadır. Ayrıca, hibe desteği hayvan yetiştiriciliğinden sabit işyeri kurulumuna kadar birçok alanda olabilmektedir.