Kuzey Makedonya'daki Uluslararası Vizyon Üniversitesinin girişimleriyle başlatılan Uluslararası Ekonomi ve İşletme Kongrelerine (ICEB) farklı ülkelerden üniversiteler de her yıl destek veriyor. Bu yıl altı farklı ülkeden sekiz üniversitenin katıldığı ICEB'e Sakarya Üniversitesi Muhasebe ve Finans Uygulama ve Araştırma Merkezi (MUFAM) de iştirak etti.

Önceki yıllarda Bursa, Budapeşte, Gostivar, Novi Sad ve Saraybosna'da düzenlenen ICEB 2022, bu yıl Makedonya Uluslararası Vizyon Üniversitesinin ev sahipliğinde düzenlendi. Kongreye bu yıl Türkiye'den Sakarya Üniversitesi, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ve Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi; Sırbistan'dan Educons Üniversitesi; Kosova'dan AAB Koleji Üniversitesi; Kazakistan'dan Miras Üniversitesi ve Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi katıldı.

Kongrenin açılışı, 10 Haziran Cuma günü ev sahibi Uluslararası Vizyon Üniversitesinin Senato Salonunda yüz yüze yapıldı. Uluslararası Vizyon Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mensur Nuredin'in yaptığı açılış konuşmasının ardından kongre koordinatörlerinden Sakarya Üniversitesi MUFAM Müdürü Prof. Dr. Ahmet Vecdi Can'a söz verildi.

Prof. Dr. Can, başta ev sahibi Uluslararası Vizyon Üniversitesi olmak üzere paydaş olan üniversitelere teşekkür ile başladığı konuşmasını kongrenin ana teması olan 'dijitalleşme' konusunun ekonomi ve işletme alanlarındaki yansımalarına değinerek konuşmasını devam ettirdi. Yaşanan küresel salgın sürecinin de etkisiyle hayatın hemen her alanında görülen hızlı dijital dönüşümün geleceğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Dijitalleşmenin üstünlükleriyle sunduğu fırsatlar kadar içerdiği risk ve sakıncalardan da söz etti. Adaptasyon yeteneğine vurgu yaparak dijital dönüşüme ayak uyduramayan kurum ve sistemlerin sürdürülebilirlik açısından tehdit altında olduğunu ve rekabet avantajlarını kaybetme riski taşıdıklarını belirtti. Konuşmasının sonunda kongrenin başarılı geçmesini dileyen Prof. Dr. Ahmet Vecdi Can'a Uluslararası Vizyon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fadıl Hoca tarafından katkıları için teşekkür edilerek plaket takdim edildi.

İlk gün öğleden önce yüz yüze yapılan açılış oturumunun ardından kongreye çevrim içi olarak devam edildi. Kongre Sekteri Doç. Dr. Muhammed Kürşad Uçar'ın takip ve kontrolünde öğleden sonra başlayan ve ikinci gün de gün boyu devam eden tüm oturumlar çevrim içi olarak düzenlendi.

Dijitalleşme ana teması altında 'Yeni Ekonomik Trendler ve İş/Girişim Fırsatları' başlığını taşıyan kongrede, iki gün boyunca, Kuzey Makedonya, Kosova, Azerbaycan, Kazakistan, Türkiye ve Katar'dan katılan katılımcıların hazırlamış olduğu bildiriler sunuldu. Kongrede biri özel oturum olmak üzere altı oturum yapıldı. Bu oturumlara Sakarya Üniversitesinden Prof. Dr. Hakan Tunahan ve Doç. Dr. Adem Akbıyık, Uluslararası Vizyon Üniversitesinden Prof. Dr. Bülent Derviş, Manisa Celal Bayar Üniversitesinden Prof. Dr. Mustafa Miynat ve Doç. Dr. Burak Özdoğan başkanlık ettiler.

Kongrenin ikinci gününde öğleden sonra yapılan son oturumun ardından kongre kapanışına geçildi. Kapanış konuşması kongre koordinatörlerinden Prof. Dr. Mustafa Miynat tarafından yapıldı. Prof. Dr. Miynat konuşmasında, bu kongrenin dijitalleşmenin farklı boyutlarıyla ele alındığı tam anlamıyla uluslararası nitelikte bir kongre olduğunu ifade etti ve sunumlar ile ilgili genel bir değerlendirme yaptı. Dijitalleşmenin önemini bir kez daha vurguladı. Özellikle akademisyenlerin bu konuda olabildiğince fazla çalışarak katkı sağlamaları gerektiğinden bahsetti. Emeği geçenleri tebrik etti ve kongre ekibine teşekkür etti. Altıncı kongrenin başarıyla tamamlandığını, yedinci kongrenin (ICEB'23) ise 2023 yılında Viyana'da yüz yüze katılımla yapılmasının planladığını ifade ederek sözlerine son verdi.