Sakarya'da dün gece tüm merkez camilerin hoparlörlerinden yatsı namazı öncesi sela okundu. Gece saatlerinde camilerde sela okunması tedirginliğe neden olurken, herkes birbirine 'Neden sela okunuyor?' sorusunu sormaya başladı. Sorunun cevabı ise yıllar öncesine dayanan bir geleneğin yeniden canlandırılması...

ARTIK PERŞEMBE GECELERİ SELA OKUNACAK
Yetkililerden alınan bilgilere göre, eski dönemlerde okunup sonradan kalkan perşembe akşamları verilen sela geleneğinin tekrar hayata geçirildiği öğrenildi. Bu kapsamda artık Sakarya'da her Perşembe akşamı yatsı namazı öncesi camilerden sela okunacak.

Hayata geçirilen bu yeni uygulamanın kamuoyu tarafından nasıl karşılanacağı merak ediliyor

OKUNAN SELA CUMA'YI HATIRLATACAK
Yatsı ezanından önce okunan sela, cuma gününün habercisi anlamını taşıyor. Selayla Müslümanların cuma gününü akşamdan hatırlaması ve buna göre hazırlık yapması amaçlanıyor.

BİR DÖNEMİN YASAĞI
Sela geleneği Türkler'de ilk kez Selçuklularla başladı. Osmanlılar döneminde özellikle Fatih Sultan Mehmet devrinde sela geleneği altın çağını yaşadı. 30 Kasım 1925'te tekke ve zaviyelerin kapatılmasıyla sela geleneği yeni nesillere aktarılamadı. 18 Temmuz 1932'de Arapça ezanın yasaklanması ve ibadet metinlerinin Türkçeleştirilmesi çalışmaları nedeniyle sela okunması da engellendi. Menderes döneminde, bu yasakların kaldırılmasıyla Anadolu'da sela tekrar başladı.