Bu yıl Sakarya'da düzenlenen ve Finans Bilim Platformu tarafından gerçekleştirilen 24. Finans Sempozyumu başladı. Sempozyuma Sakarya Üniversitesi (SAÜ) ve Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) ev sahipliği yapıyor. SAÜ Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen sempozyum 20-23 Ekim Tarihleri arasında düzenleniyor.

Sempozyumun açılış seremonisinde konuşan SAÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, her alanda sadece bugünü değil gelecek nesillerin de düşünülmesi gerektiğini vurgulayarak, 'Her alanda bugünü düşünene değil çevresiyle refah içerisinde uzun hayat sürmeyle ve gelecekteki dünyanın daha yaşanabilir olması bakımından her anlamda sürdürülebilirliğe vurgu yaparken finans için de aynı şeyi söylememiz gerekiyor' dedi.

'Finans, finans için olmamalı'

İnsanların refahtan adil bir şekilde yararlanamadıklarına dikkat çeken Prof. Dr. Savaşan, 'Finans, finans için olmamalı; elbette her sektörün kendi dinamikleri var aldıkları riskler var, riskler çerçevesinde de bir kazancı olmalı. Fakat dünyada görüyoruz ki, finansı kan dolaşımına benzetirsek, vücudun her parçası bu dolaşımdan yeterince beslenemediği de aşikardır. Fakirden zengine bir akış olduğu da hemen hemen tüm çalışmalar da gösteriyor' ifadelerini kullandı.

Adil bir finansal ve ekonomik düzen için 'İslami Finans'a atıfta bulunan Prof. Dr. Savaşan, 'Daha yaşanabilir bir dünya ve insanların refahtan daha adil bir şekilde pay alması adına da alternatifler üretiliyor. Bu alternatiflerden birisi de İslami Finans. Henüz bebeklik aşamasında; bir tarafından büyümek durumunda öbür taraftan da enstrüman çeşitliliğine kavuşmak durumunda ancak çok uzun dönemden beri tüm ülke içi ve uluslararası kurum ve kuruluşlarını oluşturmuş bir konvansiyonel finansa karşı alacağı mesafe çok fazla' diye konuştu.

Sempozyumun çeyrek asırdır devam etmesini takdir eden Savaşan, 'Bu sempozyumların en önemli özelliği bir taraftan geleneği işaret etmesi diğer taraftan da sadece akademisyenleri bilimsel bilgi değişimi ile sınırlı tutmuyor aynı zamanda onları bir network haline getiriyor. İş dünyasıyla ilgili kamu ve özel sektör birimleriyle de etkileşim sağlamalarına zemin hazırlıyor. Dolayısıyla 24 yıldır devam eden sempozyum da önemli bir geleneğe ve ciddi bir katkıya işaret ediyor' ifadelerini kullandı.

'SAÜ İlk 3'te'

Sakarya Üniversitesi pek çok alanda ispatlanmış liderliğini hatırlatan Savaşan, 'TÜBİTAK yetkinlik analizine göre enerji depolamada, siber güvenlikte, elektrikli ve hibrit araç teknolojilerinde Türkiye'de ilk üçte yer alan bir üniversite. Sakarya üniversitesi fen, sağlık ve mühendislik bilimlerinin birçok alanında Türkiye'nin ilk 20'sinde' dedi ve ekledi, 'Ancak sosyal bilimleri de ihmal etmeyen bir üniversiteyiz. Özellikle Orta Çoğu çalışmalarında, İslam iktisadı ve finansında, diaspora araştırmalarında, Türk Dünyası araştırmalarında ve Osmanlı araştırmalarında da üniversitemiz Türkiye'de öncü rol oynuyor.'

'Öğrenci direksiyonda olmalı'

Üniversite yapan şeyin 'öğrencilerle uyum' olduğu görüşünü paylaşan Rektör Savaşan, 'Üniversite öğrencilerle yol yürüyebiliyor mu; değişen dünyaya ayak uydurabiliyor mu; gençlerin vizyonuna kendisini paydaş yapabiliyor mu? Zira günümüzde gençler, birçoğumuzun fark ettiğinden dünyaya çok daha fazla açıklar. Dünya adeta iki parmaklarının arasında ve tüm trendleri tüm gelişmeleri bizden önce fark eder durumdalar' ifadelerini kullandı.

SAÜ'nün eğitim modelinin öğrencilere uygun esnek bir yapıda olması için çalıştıklarını söyleyen Savaşan, 'Direksiyonda öğrenciler olsun istiyoruz. Kendi geleceklerini belirlemede, hedef tespitlerini kolaylaştıralım, varsa ihtiyaçları revize etmelerine mümkün kılalım eğer hedef belirlememişse belirlemede destek olalım. Bunun için esnek bir yapıya ihtiyaç var' dedi.

'SAÜ eğitim modelleri ihraç eden bir üniversite'

SAÜ'nün yenilik üreten bir üniversite olduğunu hatırlatan Rektör Savaşan, 'Bir taraftan SAÜ yenilik üreten eğitim modellerine monte eden ve bunu Türk yükseköğretim alanına ihraç eden üniversitelerden birisi. Özellikle '+1' uygulaması, 'uygulamalı mühendislik deneyimi eğitimleri', 'iş yerim fakültemde' modeli öğrencilerin daha okurken sektörle entegrasyonunu mümkün kılan modellerdir. 'Sosyal transkripti' başlattık, istiyoruz ki öğrencilerimiz sadece 4 yıl müfredatla ilgilenmesinler, adeta ikinci bir üniversite bitiriyormuş gibi performans sergilesinler' diye konuştu.

Prof. Dr. Tunahan, 'Amacımız daha iyi bir dünya oluşturmak'

Açılış konuşmasında konuşan SAÜ İşletme Fakültesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Hakan Tunahan, 'Akademik çalışmalarımızı yapmak için burada bulunuyoruz ama temel amacımız daha iyi bir dünya oluşturmak. Daha dünya oluşturma konusunda iş dünyasına da örnek olmaya çalışıyoruz' dedi.

Prof. Dr. Tunahan, Salgın sürecinde finansın iyi yönde kullanıldığında insanlığa çok büyük katkı sağladığına şahit olduğumuzu hatırlatarak, 'Özellikle devletlerin ve şirketlerin ellerinde bulunana finansal imkanı doğru kullandıklarında insanların iyiliğine birçok katkı sağladıklarını görüyoruz. Şu anda yaşadığımız kaotik ortamda açıkça normal bir süreçte tamamlanması yıllarca sürecek olan bir aşının tarihin en hızlı aşı geliştirme ve belki de ilaç geliştirmesi süresinde devletlerin sağladığı imkanlarla tamamlamış bulunuyoruz. Normalde bu aşının birkaç yıl sürmesi gerekirdi fakat devletler ve şirketler tarihte görülmedik imkanları bu aşı geliştirmeye aktarınca bunları çok hızlı halletmiş olduk' ifadelerini kullandı.