Sakarya Üniversitesi bu yıl içerisinde çeşitli kategorileri barındıran bir festival düzenledi. Eğlencenin yanı sıra bilimi, filmi, kariyeri, sanatı, kitabı ve sporu barındıran festivalde son güne yaklaşırken SETA Paneli gerçekleştirildi. Ukrayna Savaşı Sonrası Küresel Sistemin Geleceğinin konuşulduğu ve moderatörlüğünü SAÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nebi Miş'in üstlendiği panele, Sakarya Üniversitesinden Prof. Dr. Kemal İnat, Uludağ Üniversitesinden Prof. Dr. Ferhat Pirinçci, Yıldırım Beyazıt Üniversitesinden Prof. Dr. Yücel Acer ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesinden Prof. Dr. Murat Yeşiltaş konuşmacı olarak katıldı. Panel Kitap Fuarı Söyleşi Çadırında saat 15.00'te başladı.

Rusya-Ukrayna Savaşının en önemli etkisinin, ulusal sistemde Batı ve Rusya gibi iki faktörün dolaylı bir şekilde karşı karşıya gelmesi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kemal İnat, 'İlerleyen süreçte direkt olarak da karşı karşıya gelme durumu olabilir. Benim gördüğüm dört büyük ikincil faktör var. Rusya, Avrupa Birliği, Hindistan ve Japonya. Bunlar çok önemli, zira birincil faktörler Amerika Birleşik Devletleri ve Çin, güç mücadelesinde belirleyici rollere sahip. Bu faktörler hangi tarafa meyil edecekler, kiminle ittifak kuracaklar? Aslında bu soruların cevabı çok önemli.' Dedi.

Ulusal sistemin güç mücadelesi tablosunda gördüğü faktörleri aktaran Prof. Dr. İnat, 'İkincil faktörler arasındaki mücadele, birincil faktörler arasındaki mücadele, ikisinin birleşiminin genel tabloyu yansıtacağını düşünmekteyim.' diyerek düşüncelerini dile getirdi.

'Rusya yeni bir hamlede bulunabilir'

Panelin ikinci konuşmacısı olan Prof. Dr. Ferhat Pirinçci, 'Küresel sistem, aslında Ukrayna işgalinden öncede kötü bir değişim geçiriyordu. Ukrayna işgali bu süreci hızlandırıcı bir katalizör görevi gördü. Rusya, küresel sistemdeki boşlukları göz önünde bulundurup yeni bir hamlede bulunabilir.' şeklinde konuştu.

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesinde Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Yücel Acer, 'Uluslararası Ceza Mahkemesi 2014'te Ukrayna'da yaşananları sorgulamak için bir süreç başlatmıştı ve bu süreç devam ediyordu. Sonuçta, savcının tespitleri Ukrayna ve Rusya'nın işlediği suçların neler olduğunu aşağı yukarı tespit edilmişti. Mahkemede, bazı kişiler hakkında dava açılması talep edildi. Şubat ayında başlayan çatışmayla beraber 39 devlet daha mahkemeden soruşturma talep etti. Şu an mahkeme, aslında Ukrayna'da uluslararası bir ceza soruşturması başlattı. Bütün devletleri toplamak için bazı çalışmalar yapılıyor. Bunlar içerisinde Ukrayna savcılığının yaptığı tespitler var. Bunların hepsi sonuç olarak bir dava sürecine dönüşecek. Bu suçları işleyen şahıslara karşı dava süreci olacak. Bunlar arasında muhtemelen Putin'de olacak.' ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Murat Yeşiltaş konuşmasında, ' Hangi bağlamda Türkiye Avrupa'nın bir parçası olacak? Bu soru çok önemli. Türkiye'nin bunun üzerine düşünmesi lazım. Avrupa bu krizden sonra Avrupa güvenlik mimarisine entegre olmuş bir Türkiye'yi mi hayal ediyor? İkinci soruda Türkiye kendisini nasıl hayal ediyor? Eğer tamamlayıcı bir parçası olacaksa o zaman Türkiye'yi dışarda bir yerde, Avrupa'nın güvenliğine hizmet eden, güvenliğini sağlayan tampon bir yerde terörle mücadele eden tamamlayıcı bir ülke konumuna sokabilirler.' cümlelerine yer verdi.

Panel konuşmacıların, katılımcıların sorularını yanıtlamasıyla son buldu.