İŞTE ÜSTÜN’ÜN O YAZISI

AK Parti 2002 yılında iktidara geldiğinde Türkiye ekonomisi büyük bir kriz içerisindeydi. Her ne kadar Sakarya ilimiz sanayi alanında hatırı sayılır yatırımları almış olsa da, bu yatırımlar 1. Organize Sanayi Bölgesiyle (OSB) sınırlı kalmıştı. Özellikle ilimizin Karadenize bakan kuzey bölgesi, Bitinya Krallığından sonra adeta bir çıkmaz sokak haline gelmiştir. Bu bölgede yer alan Söğütlü, Ferizli, Karasu, Kocaali, Kaynarca, Kandıra gibi ilçelerde beş kişinin çalıştığı, bacasının tüttüğü bir sanayi kuruluşu bulunmamaktaydı.

AK Parti iktidarı ile birlikte medeniyetlerin unuttuğu, adeta bir çıkmaz sokak olan bu bölgeye çok ciddi altyapı yatırımları yapıldı. Bölge ilmek ilmek bir kanaviçe gibi işlenerek endüstri bölgesi haline getirildi.

Özellikle Adapazarı-Kocaali duble yolu, Adapazarı-Kaynarca duble yolu, Karadeniz sahil yolu, Arifiye-Karasu tren yolu hattı, doğalgaz gibi altyapı yatırımları Kuzey Sakarya’da yeni ekonomik yatırımların önünü açmıştır.

Buradan hareketle; Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi, Ferizli Organize Sanayi Bölgesi, Karasu Organize Sanayi Bölgesi, yine Karasu’da Savunma Sanayii için BMC’ye tahsis edilen yatırım alanları, Kaynarca ilçemizde oluşturulan Mobilya İhtisas Organize Sanayisi ve Makina İmalatçıları Organize Sanayi Bölgeleri altyapı yatırımlarının ve akılcı bir planlamanın bir ürünü olarak ortaya çıkmıştır.

Bütün bu ekonomik pastanın çileği ise Karasu Limanının geçtiğimiz ay faaliyete geçmesi ve bu limandan ilk ihracatı yapan geminin uğurlanması olmuştur.

Bu liman coğrafi açıdan geniş bir ekonomik bölgeye hizmet edecektir. Bulgaristan sınırından doğuya doğru gittiğimizde İstanbul’a en yakın Karadeniz limanı Karasu Limanıdır. Bu liman aynı zamanda Eskişehir, Bilecik, Sakarya, Kocaeli, Bursa, Düzce gibi bölge illerine de hizmet verecektir. Karadeniz etrafında bulunan; Poti, Soçi, Novoroski, Odessa, Köstence, Varna, Burgaz gibi yabancı limanlara, boğazların yoğun trafiğine girmeden, doğrudan yük ve yolcu taşıma faaliyeti gerçekleşebilecektir. Bu liman Sakarya ekonomisine direkt katkı sağlayacağı gibi aynı zamanda lojistik, sigortacılık gibi yan dal hizmetlerinin de gelişmesine imkan sağlayacaktır. Arifiye’den Karasu’ya inşa edilen demiryolu hattı, limanı demiryoluyla Türkiye’nin değişik bölgelerine bağlayacaktır.

Yıllarca çıkmak sokak olan bu bölge, oluşturulan endüstri bölgesi ve son olarak hayata geçen limanıyla dünyaya açılan bir kapımız olacaktır. Liman etrafında gelişen bu imkanlar, özellikle ihracata yönelik üretim yapan firmalar için bulunmaz bir nimettir. Son on yılda birbirini destekleyen böylesi entegre bir alanın Sakarya’da hayata geçiriliyor olması akademik çalışmalara örnek olabilecek türden bir başarı hikayesidir.