Kaynarca ve Kandıra'da İstanbul'un su ihtiyacını karşılamak için yapılması planlanan baraj nedeniyle 13 köyün haritadan silinip, binlerce hektar verimli tarım arazisinin sular altında kalacak olmasına karşı çıkan yöre köylüleri 19 Ekim tarihinde yapılacak ÇED toplantısı öncesi topraklarına sahip çıkma mücadelesi başlattılar.

19 Ekim 2017 Perşembe günü Kaynarca ilçe merkezi ve Kandıra Kaymaz Köyü Araman Mahallesi'nde yapılacak ÇED (Çevresel etki değerlendirme) ve Halkın Bilgilendirilmesi toplantısı öncesi Araman'da bir araya gelen vatandaşlar bilgi alışverişinde bulundu. 

Araman'da düzenlenen toplantıya  yöre köylüleri, çevreye duyarlı yurttaşlar ve bazı muhtarlar katıldı. Toplantıda verimli topraklara baraj yapılmasının, taşocakları ve hazır beton tesisleri kurmanın cinayet olacağı belirtilerek itiraz edileceği ifade edildi. 

Alınan ortak karar uyarınca Kaynarca ve Kandıra yöresinde verimli topraklarında baraj yapılmasına karşı yurttaşlar topluca 19 Ekim 2017 Perşembe günü saat 10.00'dan önce Kandıra Kaymaz Köyü Araman ilkokulu'nda yapılacak ÇED Toplantısına, daha sonra topluca Saat 13.00'daki Kaynarca Belediyesi Toplantı Salonu'ndaki ÇED Toplantısına katılarak 'ÇED toplantısı yapılamamıştır' tutanağı tutulmasını sağlayacaklar. 

Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından İstanbul'un içme suyu ihtiyacını karşılamak için Kandıra ve Kaynarca topraklarını sulayan yırtmaçdere ve Kemerdere üzerinde baraj kurulduğunda 13 Köyün haritadan silineceği ve binlerce hektar tarlanın sulama imkanının ortadan kalkacağı belirtiliyor. 

Kaynarca'ya bağlı Kalburcu ve Yeniçam (Çeşek) köyleri ile Kandıra'ya bağlı 11 köyün ortadan kalkacağı ifade edildi.  Öte yandan baraj yapımı için malzeme ihtiyacının karşılanacağı taşocakları için Kaynarca Şeyhtımarı Köyü Yakup Kalfalar ve Çelebiler mahallelerinde taş ocağı, kırma, eleme, yıkama ve hazır beton tesislerinin kurulacağı kaydedildi. 

Kaynarca Belediye Başkanı Zeynur özel de Kalburcu ve Yeniçam köylerinin kalkacağını doğruladı. Özel, "Ama bu uzun sürecek bir proje bu gün yarın olacak bir şey değil. Belki 30 yılı bulur" diye konuştu. 

Çevre uzmanları verimli toprakların İstanbul'un içmesuyu ihtiyacı için feda edilmesinin kabul edilemez olduğunu, ayrıca Acarlar Longozunu besleyen derelerde baraj kurmanın doğal yaşam için de büyük bir tehlike oluşturacağını savunuyor.