Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, önceki gün Adapazarı Kültür Merkezi’nde belediye başkanları, muhtarlar, STK temsilcileri ve basın mensupları ile bir araya gelerek 30 Mart 2014 Yerel Seçimleri sonrası geride kalan 2 yılı değerlendirdi.

Toplantıya Başkan Toçoğlu’nun 16 ilçede ve Sakarya’nın tüm caddelerinde “dönüşüm başlayacağı” müjdesi damgasını vurdu.

Yeni kent dönüşümü projesi kapsamında Adapazarı İlçesi’nde Atatürk ve Karaağaç Bulvarları, Milli Egemenlik, Adnan Menderes, Yeni Bosna, Orhangazi, Kavaklar, Turan, Ulus, Ankara, Yeğenler, İnönü, Ünal Ozan ve Dibektaş Caddeleri’nde ilk etapta “cadde çalışmaları” başlarken diğer ilçelerde de “yeni bulvarlar” ve “duble yollar” yapılacak.

Köy/mahalle grup yollarının “asfaltlanma” sürecide tamamlanacak.

Ayrıca bütün caddelere de “fiber optik altyapısı” döşenerek daha “hızlı internet erişim” hizmeti sağlanacak.

Başkan Zeki Toçoğlu’nun açıkladığı yeni kentsel dönüm çalışması bu güne kadar Sakarya’da yapılacak olan “en kapsamlı” ve “en büyük” kentsel dönüşüm.

Proje etap etap bütün şehri kapsıyor.

Bu tür bir çalışmanın benzeri deprem sonrası yıllarda yani 13 yıl önce yapılmıştı.

O dönem iyi niyetli yapılan çalışmada, şehri tamamen dönüştürme fırsatı olmasına rağmen çalışmanın İmar ve Bayındırlık bakanlığı tarafından yapılması ve ülke de koalisyon hükümeti bulunması gibi nedenler çalışmayı sınırlı hale getirdi.

Sadece yollar asfaltlanarak depremin izleri silindi.

Şimdi ise bütün caddeler “sil baştan” yenilenecek.

Çalışma da sadece yollar değil cadde mimarisi ve ışıklandırması konularında da çalışmalar yapılacak.

Yani artık Sakarya merkezde ki Atatürk ve Karaağaç Bulvarları ile Milli Egemenlik Adnan Menderes, Yeni Bosna, Orhangazi, Kavaklar, Turan, Ulus, Ankara, Yeğenler, İnönü, Ünal Ozan ve Dibektaş Caddeleri yeni karakterlere dönüşecekler.

Çalışmaya STK’lar, Sanayi ve Ticaret ile Esnaf ve Sanatkarlar Odaları’nın katkı vermesi ve esnafı yönlendirmesiyle belki de Sakarya’da artık Bağdat, İstiklal ve Kızılay Caddeleri ile Beşiktaş, Konak, Taksim gibi meydan ve bulvarların benzerleri olacak.

Her caddenin mutlaka “yeni bir karakteri” ve “işlevi” olmalı.

Cadde ve meydan mimarileri; “geniş parklar”, “heykellerle” ve “otoparklarla” süslenmelidir.

Sanat ve kültür faaliyetleri icra edilen “kültür merkezleri”, “meydanlar”, “kafeler” ve “alışveriş merkezleri” bu caddelere monte edilmelidir.

Sakarya son yılarda yapılan Orman Park, Sakarya Park, Çark Deresi Rekrelasyon, Korocuk ve Karaman Parkları, Kent Meydanı, Orhan Camii ve Gar Meydanları ile yeni yol ve duble yollarıyla, müze, kültür ve sanat merkezleriyle yeni yaşam sahalarına kavuştu.

Bunlara Uzun Çarşı Restorasyon projesi, yeni otoparklar, Ada Kule ve uluslararası kongre merkezi, Yenikent’te üniversite gibi yeni alanlar katılacak.

Sakarya’da bu alanlara bulvarlar, meydanlar ve caddelerin eklenmesiyle şehir “hareketli yaşam manzaraları”, “cafeleri”, “restoranları”, “parkları”, “eğlence”, “alışveriş merkezleri” ve “mağazalarıyla” beraber “yaşayan yeni bir kente dönüşecek.”

Bu proje için “şehrin abisi Sakarya Büyükşehir Belediye Başkan’ı Zeki Toçoğlu’nu” bir kez daha kutlamak lazım.

Böylesi “büyük” ve “ihtiraslı” bir projede ancak o’na yakışırdı.

Kuşkusuz bu dönüşüm çalışmasını da diğer projeleri gibi kısa sürede tamamlayacaktır.

Çalışmanın bitmesiyle Toçoğlu neredeyse Sakarya’yı baştan aşağıya yeniden “inşa etmiş” olacak.

Kendisi Sakarya yerel tarihine mutlaka “Yeni Sakarya’nın kurucusu” olarak geçecektir.

Yolu açık olsun.

Allah başımızdan eksik etmesin.

Twitter: @huseyinozcelik