Sakarya, Kocaeli ve Düzce'de faaliyet gösteren süs bitkileri üreticileri Sapanca Seyir Teras Cafe'de düzenlenen toplantıda bir araya geldi. Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği (SÜSBİR)'in organizasyonunda gerçekleşen toplantıya SÜSBİR Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dündar, SÜSBİR Başkan Yardımcısı Savaş Akcan, Sakarya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Erdem, Sakarya Orman Bölge Müdür Yardımcısı Adil Şencan, Sakarya-Bir (Sakarya İli Süs Bitkileri Yetiştiricileri Birliği) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yaşar, Sakarya Üniversitesi Sapanca Meslek Yüksekokulu Peyzaj ve Süs Bitkileri Program Başkanı Öğr. Gör. Nurettin Kartal ile Prof. Dr. Ziya Burhanettin Güvenç katıldı. Toplantıda üreticilere SÜSBİR'in çalışmaları anlatılırken üreticiler de sıkıntılarını paylaştı. Sektörün sorunları konuşuldu.

KÜMELENME MODELİ

SÜSBİR (Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği)'nin 'Kalkınma Hamlesi' çerçevesinde üreticilerle gerçekleştirdiği bilgilendirme toplantılarının Sakarya ayağı dün akşam Sapanca'da düzenlendi. Süs Bitkileri Sektörü Ulusal Strateji Raporu Eylem Planı'nda yer alan 'Kümelenme Modeli'ni gerçekleştirmek ve rekabet ortamında iş yapma kültürünü geliştirmek amacıyla SÜSBİR tarafından planlanan 'Süs Bitikleri Kalkınma Hamlesi' anlatıldı. Kümelenme Modelinin önemini anlatan Prof. Dr. Ziya Burhanettin Güvenç, sektörün kalkınmasının yolunun kümelenme olduğunun altını çizdi. Güvenç, 'Kümelenme modeli bir ülkenin zenginleşebilmesi için uygulanması gereken en önemli kalkınma modelidir. Bu modeli süs bitkisi sektörüne uygulama çalışmalarımız devam etmektedir. Sektör için tespit edilen en önemli sorunları çözmek için; SÜSBİR Akademisinin, İhtisaslaşmış Satış ve Pazarlama Kooperatiflirinin, İhtasaslaşmış Ortak Tedarik Kooperatiflerinin, İhtasaslaşmış AR-GE ve İnovasyon Kooperatiflerinin kurulması gerekmektedir.

Belirtilen sorunların çözümü için yapılan öneriler İzmir bölgesi, Bursa-Adapazarı-Sakarya ve üreticilerimizin yoğunlaştığı her bölge için de geçerli olacaktır. Bu sistemlerin kurulması sektöre ait ekosistemin sağlıklı olmasına çok büyük katkı yapacaktır' dedi.

OKUL İŞLETME İŞ GARANTİ

SÜSBİR Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dündar ise toplantının açılış konuşmasında, 'Bu projede de daha önceki çalışmalarımızda olduğu gibi sektörle ve diğer paydaşlarla beraber olmaya devam edeceğiz' dedi. Başkan Dündar, toplantıya katılım sağlayan kurumların ve kuruluşların temsilcilerine ve katılımcı üyelere teşekkür etti.

Sektördeki ara eleman sıkıntısına da değinen Dündar, şunları ifade etti; 'Hepinizin bildiği gibi sektörümüzün önemli sorunlarından birisi de kalifiye ara eleman bulunamamasıdır. Bu sorunun sebebi ise süs bitkileri sektöründe çalışan ara elamanların çoğunlukla okullarda sadece teorik eğitim görmesi, başka bir ifadeyle okullarımızda verilen eğitimin uygulama yönünden yetersiz olmasıdır. Verilen teorik eğitimin ise okullardaki altyapı eksikliği sebebiyle uygulama yönünden yeterince desteklenememesi de sektörde çalışacak kişiler üzerinde yapılacak işin zor olduğu algısını oluşturmaktadır. Bu algının ortadan kalkması, daha çok uygulama yapılması ve uygulamada branşlaşmanın sağlanması ile mümkün olacaktır. İşte bu nedenle SÜSBİR olarak, yeni bir politika oluşturduk ve hayata geçirdik. Özellikle süs bitkileri üretiminin yoğun olduğu yerlerde bulunan teknik lise öğrencilerine seçtikleri bölümü daha iyi tanıma fırsatı sunmak, staj imkanı ve mezun olduktan sonra iş garantisi sağlamak için okullarla protokol imzalanması çalışmalarına başladık ve ilk imzaları Yalova Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi ile attık. Okul İşletme İş Garanti adını verdiğimiz bu protokoller diğer illerdeki okullarla da yapılmaya devam edecek.'

Başkan Dündar, toplantıda ayrıca katılımcılara SÜSBİR Portal hakkında geniş bilgi verdi ve nasıl kullanılacağını sine vizyonda gösterdi.

SÜS BİTKİLERİ STANDARTLARI

SÜSBİR Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Savaş Akcan ise katılımcılara TSE'nin SÜSBİR'in katkılarıyla Süs Bitkileri Standartlarının belirlemiş olduğunu hatırlattı. Standartların belirlenmiş olmasının hayati bir öneme sahip olduğunu ifade eden Akcan, 'SÜSBİR tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda 22 Aralık 2017 tarihinde Süs Bitkileri Kalite Standartları'nın bir bölümü olan İsimlendirme, Biçim, Kodlandırma ve Ölçülendirme, Terimler ve Tanımlar Standartları TSE tarafından Türk Standardı olarak çıkartılmıştır' dedi. Akcan, diğer konularda da standart hazırlama çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.

SAKARYA ÜRETİMİ

Sakarya Tarım İl Müdürü Mehmet Erdem, toplantıda yaptığı konuşmada sektörün önemine ve Sakarya'nın sektör için değerine değindi. İl Müdürü Erdem, 'Sakarya'da Türkiye'nin dış mekan süs bitkiciliği üretim alanının yüzde 38'ine sahip durumundayız. 512 kayıtlı işletmemiz bulunuyor. Yaklaşık olarak 14 bin dekarlık üretim alanına sahibiz. Rulo çimi de süs bitkisi olarak dahil edersek bu rakam 20 bin dekarlık bir potansiyele ulaşmış durumda' dedi.

BORSA BİNASI

Sakarya Orman Bölge Müdür Yardımcısı Adil Şencan ise konuşmasında Sapanca Yanık'ta yakın bir tarihte faaliyete girecek olan Süs Bitkileri Borsasından bahsetti. Sakarya üretiminin borsanın açılmasıyla birlikte önemli bir ivme kazanacağını ifade eden Şencan, şunları söyledi: 'Yaklaşık bir ay sonra, Yanık'ta 200 metrekare kapalı bir alanda borsa binasının temelini atacağız. TOBB ile yaptığımız protokole göre binayı biz yapacağız. Binanın iç tasarımını TOBB yapacak. Bu Sakarya için çok önemli bir yatırım olmuş olacak. Aynı zamanda Bakanımızın direktifleriyle Kocaeli'nde bulunan fidanlık alanımızın 800 dönümlük yerini fidan yetiştirmek amacıyla kiraladık. Bu kiralamaya sektörün girmesini amaç edinmiştik, fakat Kocaeli Büyükşehir Belediyesi burayı kendisi fidan yetiştirmek amacıyla kiraladı ve daha sonra da üreticilere tesis etti. Bizim buradaki amacımız sektörün fidan üretimini artırmak.'

BORSA PORTALA ENTEGRE EDİLSİN

Toplantıda söz alan SAKARYA-BİR (Sakarya İli Süs Bitkileri Yetiştiricileri Birliği) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yaşar da Borsa ile SÜSBİR Portalının entegre edilmesi talebinde bulundu. Sakarya üretiminin Türkiye'deki sektör için büyük önem arz ettiğinin altını çizen Başkan Yaşar, bu üretim kapasitesinin daha fazla artırılabilmesi için kalitenin yükseltilmesi ve üreticilerin birlik beraberlik içerisinde olması gerektiğini söyledi.

EĞİTİMDE SIKINTILAR

Sapanca Meslek Yüksekokulu Peyzaj ve Süs Bitkileri Program Başkanı Nurettin Kartal ise eğitim alanında yaşanan sıkıntılardan bahsetti. Bölüme öğrenci bulmakta zorluk çektiklerini kaydeden Kartal, aynı zamanda sektörün okula yeterince ilgi göstermemesinden yakındı. Kartal, 'Okulumuzun kapıları üreticilerimize her zaman açık; üreticilerimiz, firmalar, kooperatif, dernek yöneticileri bizlere gelsin birlikte ne çalışmalar yapabiliriz bunları tartışalım' dedi.