1 Kasım Genel Seçimleri milletvekili listesinde, 7 Haziran Seçimlerine göre AK Parti Sakarya’da “sürpriz” sayılabilecek değişimler oldu.

7 Haziran’da aday olan eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakan’ı Ayşenur İslam ve Bilgehan Doğru aday olmazken, 7 Haziran’da Sakarya’da, AK Parti’nin “oy kaybının” önüne geçen ve “en çok çalışan” aday olan Ali İnci’de liste dışı kaldı.

Değişimin öncü işareti Ayhan Sefer Üstün’ün, “MKYK’ye” girmesi ve ardından da “Genel Başkan Yardımcısı” olmasıydı.

İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olan Üstün, AK Parti Sakarya listesinin birinci sırasında yer aldı.

Böylece listede Üstün’e göre şekillenmiş oldu.

Yine 3. dönem kuralı nedeniyle 7 Haziran’da aday olamayan Şaban Dişli’de listede ikinci sırada yer aldı.

Sakarya’da “Cumhurbaşkanı Erdoğan’a en yakın isim olan Dişli’nin” aday olması ardından listede yer bulacağına kesin gözüyle bakılıyordu.

Üstün ve Dişli’nin aday gösterilmesi ile Prof. Dr. Mustafa İsen, Ali İhsan Yavuz ve Recep Uncuoğlu listede birer basamak kayarak 3,4 ve 5. sıralarda yer aldılar.

Listeye kadın kontenjanından Recep Uncuoğlu’nun il başkanlığı döneminde yardımcılığını yapan, teşkilattan gelme bir isim olan Nuray Sağıroğlu 6. sıradan girerken 7 Haziran’da 6. sıra adayı olan eski Baro Başkan’ı Recep Hacıeyüpoğlu’da listeye 7. sıradan girdi.

AK Parti milletvekili listelerinin geneline bakıldığında listeye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “damgasını” vurduğunu görüyoruz.

AK Parti listeleri “ince” ve “karmaşık” matematik hesapları ile belirlenmiş ve de “tek başına iktidar olmayı hedefleyen” bir liste.

AK Parti Sakarya listesinde; Ferizli’den iki aday gösterilmesi, coğrafi bölge dengesinin dikkate alınmaması ve birbirine benzer isimlerin aday yapılması gibi eleştiriler yöneltenlerin yanıldığını söyleyebilirim.

7 Haziran listesinde birbirleriyle anlaşan, uyumlu isimlerin yer almaması nedeniyle seçim sürecinde ciddi sorunlar yaşanmıştı.

AK Parti bütün enerjisini sahaya sürememişti.

Birbirinden kopuk adaylarla başarılı bir seçim kampanyası da yürütülemedi.

Her aday ve destekçileri ayrı telden çaldılar.

Kısacası AK Parti 7 Haziran’a birbirinden bağımsız hareket eden klikler şeklinde girmişti.

1 Kasım listeleri hazırlanırken birbirlerine “uyumlu” isimlerin listede yer almasına dikkat edilmiş.

Üç dönem milletvekilliği yapan ve birçok seçimden başarıyla çıkan Üstün ve Dişli’nin teşkilatı “toparlayacağı” düşünülmüş.

Şaban Dişli’nin 2007 ve 2011 genel ve 2009 ile 2014 yerel seçimlerde “AK Parti’nin Sakarya’da ki kampanyasını yürüten isim” olduğunu unutmayalım.

Dişli’nin yönettiği bütün seçim kampanyalarından AK Parti başarıyla çıktı.

Üstün’de uzun yıllardır Sakarya teşkilatını “şekillendiren” bir isim oldu.

16 ilçe başkanı Üstün’e çok yakın isimlerden oluşuyor.

Yine kendisine “yakın” ve “uyumlu” isimlerin listede yer alması nedeniyle Büyükşehir Belediye Başkan’ı Zeki Toçoğlu’nun “potansiyeli”, Sakarya ve parti içinde ki “ağırlığının” seçim kampanyasına daha çok yansıyacağı düşünülmüş.

Sakarya AK Parti listesine baktığımızda milletvekili adayı olmamasına rağmen en büyük “sorumluluk” ve “işin” Sakarya Büyükşehir Belediye Başkan’ı Zeki Toçoğlu’na düştüğünü görüyoruz.

AK Partililerin büyük bir bölümü tarafından “sevilen” ve “abi” kabul edilen Toçoğlu, yine Sakarya’nın her bölgesinde “bilinen” ve “itibar” edilen bir isim.

30 Mart Yerel Seçimleri’nde, her ilçede partisinin adayının 5-10 puan üstünde oy aldı.

Taraklı kadar Karasu, Akyazı kadar Sapanca’da da güçlü.

AK Parti seçim kampanyasını Toçoğlu’nun üzerine kurması halinde coğrafi bölge handikabını da çok rahat aşacaktır.

Yine aday gösterilen bir çok ismin halka ilişkisinin kopuk olduğu eleştirisini boşa çıkartacak isim de Toçoğlu’dur.

7 Haziran’da AK Parti’nin yaşadığı oy kayıplarının en önemli sebepleri arasında belediye başkanlarının seçim çalışmalarına yeterince katkı vermemeleri geliyordu.

Toçoğlu’nun karizması ve alt kademe belediye başkanlarıyla olan iyi ilişkileri sonrası 1 Kasım’da büyükşehir dahil 17 belediye başkanında sonuna kadar “topa girdiği” bir seçim sürecine şahitlik edeceğiz.

Bakansız gireceği 1 Kasım seçimlerinde AK Parti’nin en büyük “kozlarından” birisi de hiç şüphesiz ki Üstün’ün genel başkan yardımcısı olması olacaktır.

Üstün genel başkan yardımcılığı vasfıyla, Sakaryalının AK Parti’den olan beklentilerine “kefil” olacak isimdir.

Diğer milletvekili adayları olan Prof. Dr. Mustafa İsen, Ali İhsan Yavuz, Recep Uncuoğlu, Nuray Sağıroğlu ve Recep Hacıeyüpğlu’da listeye katkı verecek isimler.

Kısacası 1 Kasım Seçimlerinin “yükü” ve “sorumluluğu” , Sakarya’da partinin ağabeyleri konumunda olan Zeki Toçoğlu, Ayhan Sefer Üstün ve Şaban Dişli’nin “omuzlarına” yüklenmiş görünüyor.

Öte yandan 1 Kasım Seçimleri bu üç ismin gücünün test edildiği de bir seçim olacak.

1 Kasım seçimlerinde mevcut 5 milletvekilinin korunması “başarı ölçüsü” değildir.

Azami başarı sınırı, 5 milletvekilinin korunması ve oyların yüzde 57’nin üstüne taşınmasıdır.

Bu sonucun altında ki her netice AK Parti Sakarya Listesi için başarısızlık kabul edilecektir.

Bugün seçim olsa Sakarya’da AK Parti’nin alacağı oy 5.5 milletvekili sınırındadır.

AK Parti oylarında ülke genelinde görülen yükselme, MHP oylarında ki erime, siyasi belirsizliğin oluşturduğu kaygılar gibi genel sebeplere AK Parti Sakarya listesinin uyumlu bir liste olmasının eklenmesi ve partinin abisi konumunda bulunan Toçoğlu, Üstün ve Dişli’nin varını yoğunu ortaya koymaları halinde AK Parti’nin Sakarya’dan 6. milletvekilini çıkarması sürpriz olmayacaktır.

Twitter: @huseyinozcelik