Sakarya Üniversitesi Araştırma Dekanlığı tarafından düzenlenen 'ERC Projeleri Bilgilendirme Etkinliği' SAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emrah Doğan, akademisyenler ve araştırmacıların katılımı ile gerçekleştirildi. Etkinliğe, PRIME Youth Projesi ile Avrupa Araştırma Konseyi (ERC) Advanced Grant hibesi almaya hak kazanan İstanbul Bilgi Üniversitesi, Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ayhan Kaya konuşmacı olarak katıldı.

Prof. Dr. Ayhan Kaya, Ufuk Avrupa Programı kapsamında desteklenen ve Avrupa Birliği'nin (AB) Nobel Ödülü olarak adlandırılan ERC Programı altında yürüttüğü PRIME Youth projesine ilişkin tecrübelerini aktardı. 'Popülizm Çağında Yerlilik, İslamofobizm ve İslamizm: Avrupa'da Sosyo-Ekonomik ve Politik Olanın Kültürleştirilmesi ve Dinselleştirilmesi' isimli projesi ile desteklenmeye hak kazanan Prof. Dr. Kaya, proje önerisinin değerlendirilmesine ilişkin süreçler hakkında bilgiler verdi.

Proje önerisinin değerlendirilmesine teknik bilgiler konusunda katılımcıları bilgilendiren Prof. Dr. Kaya, proje önerilerinde mükemmellik derecesinin ikiye ayrıldığını, mükemmellik kriterlerinin öneri ve proje ekibi konusunda yoğunlaştığını söyledi. Prof. Dr. Kaya, araştırmacılara destek olması açısından TÜBİTAK'ın ERC başvurularına yönelik teknik desteklerini de araştırmacılarla paylaştı.

Etkinlik soru-cevap kısmının ardından sona erdi.

PRIME Youth Projesi Hakkında

PRIME Youth Projesi, küresel mali kriz ve mülteci krizi olmak üzere iki önemli krizle karşı karşıya olan Avrupa Birliği'nin mevcut siyasi, sosyal ve ekonomik bağlamını analiz ediyor. Bu krizler, özellikle 'ötekini' kültürleştiren ve damgalayan söylemlere maruz gençler arasında korku ve önyargının artmasına yol açtı.

Yerli veya göçmen kökenli olsun, 18 ila 30 yaş arası gençler PRIME Youth'un odak noktasıdır. Avrupalı gençler arasındaki radikalleşmenin sosyo-ekonomik, politik ve psikolojik yönlerini keşfederken, projenin ana sorusu şudur: Nasıl ve neden bazı Avrupalı vatandaşlar, ulusal ve Avrupa bağlamlarında mevcut siyasi, sosyal, ekonomik ve sosyal politikalardan hoşnutsuzluklarını ifade etmek için popülist ve İslamofobik bir söylem üretirken, aynı toplum içinde Müslüman geçmişe sahip göçmen kökenli toplulukların bazı üyeleri, özcü ve radikal bir İslamcı söylem biçimi oluşturuyorlar?

Hem ulusal hem de uluslararası alanlarda ortaya çıkan İslamofobi ve İslamcılık arasındaki ilişkiyi anlamak ve açıklamak için Almanya, Fransa, Belçika ve Hollanda'daki yerli gençlerle ve Türk ve Fas kökenli gençlerle derinlemesine görüşmeler yapılmaktadır. Bu proje, İstanbul Bilgi Üniversitesi AB Enstitüsü tarafından 2019-2023 yılları arasında yürütülmektedir.