Karayolları Trafik Kanunu kapsamında araçlarda bulundurulması gereken ekipmanlar yeniden sürücülerin gündemine geldi. Özellikle şehirlerarası yolculuklar öncesinde sürücülerin araçlarını kontrol etmeleri konusunda uyarılar yapılırken, denetimlerde birçok ekipmanın eksiksiz olması isteniyor.

Kontrollerde ilk yardım çantası, yangın söndürme tüpü, reflektör, stepne ya da lastik tamir kiti, kriko, bijon anahtarı, çekme halatı, yedek ampul seti, pense, tornavida ve el feneri gibi ekipmanlar inceleniyor. Kış şartlarının ağır geçtiği bölgelerde ise zincir taşıma zorunluluğu da dikkat çekiyor.

Yetkililer, eksik ekipmanla trafiğe çıkan sürücülere yaklaşık 1.000 TL ile 1.246 TL arasında idari para cezası uygulanabildiğini ifade etti. Yapılan denetimlerde özellikle yangın tüplerinin son kullanma tarihi, reflektörlerin durumu ve ilk yardım çantasının tam olup olmadığı kontrol ediliyor.

Uzmanlar ayrıca bazı ekipman eksikliklerinin araç muayenesinde “ağır kusur” kapsamında değerlendirilebildiğini belirterek, sürücülerin hem kendi güvenlikleri hem de olası mağduriyet yaşamamaları adına araç ekipmanlarını düzenli olarak gözden geçirmeleri gerektiğini vurguladı