3. SIRADA YER ALIYOR

Sakarya Üniversitesi TIP Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniğinden Prof. Dr. Yusuf Aydemir önemli bir akciğer hastalığı olan Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) ile ilgili bilgiler verdi. 'Nefesinizin kıymetini bilin' diyerek sözlerine başlayan Aydemir, solunum sistemiyle ilgili nefes darlığı, öksürük, balgam çıkarma gibi kalıcı yakınmalarla seyreden KOAH'ın yaygın, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir akciğer hastalığı olduğunu kaydetti. Dünyada 300 milyonu aşkın KOAH hastası olduğunun ön görüldüğünü ifade eden Aydemir, KOAH'ın yılda yaklaşık 3 milyon kişinin ölümüne neden olarak tüm dünyadaki ölüm nedenleri arasında 3. sırada bulunduğunu belirtti.

KOAH'IN ANA NEDENLERİ

KOAH oluşumunda başlıca risk faktörünün tütün ve tütün ürünleri kullanımı olduğunu hatırlatan Aydemir, bununla birlikte hava kirliliği, biyomas gibi özellikle evlerde kullanılan odun, tezek gibi yakıtlardan çıkan duman; çeşitli gaz ve tozlara çevresel veya mesleki maruziyetin de önemli risk faktörlerini oluşturduğunu söyledi. Bu maruziyetlerin bulunduğu kişilerde nefes darlığı, öksürük ve balgam çıkarma gibi şikayetlerin ortaya çıkmasının KOAH tanısını akla getirmesi gerektiğini vurgulayan Aydemir 'Bu tanı, basit bir şekilde kısa sürede gerçekleştirilebilecek bir test olan Solunum Fonksiyon Testi (SFT) ile konulabilmektedir. KOAH tanısı alan bir kişide ilk yapılması gereken, sigaranın bırakılması veya zararlı toz ve gaz gibi risk faktörlerine maruziyete son verilmesidir. Ayrıca dengeli ve sağlıklı beslenmek, düzenli günlük fiziksel aktivite yapmak KOAH hastaları için yapılması gereken davranışlar arasında yer almaktadır.' dedi.

ERKEN TANI ÖNEMLİ

KOAH tedavisinde hekim tarafından hastaya başlanılan nefes açıcı tedaviler uygulanarak hava yollarındaki daralmayı azaltıp hastanın rahat nefes alıp vermesine yardımcı olunduğunu belirten Aydemir, sözlerini şu şekilde sürdürdü: 'Hastaya başlanılan inhaler tedavinin doğru kullanılması çok önemli olup, hastaların hekimlerinden cihazın kullanımını ayrıntılı şekilde öğrenmeleri tedaviden alınacak yanıtı arttıracaktır. Hastalıklardan korunmak da KOAH tedavisinin önemli bir bileşenidir. Hastalığın seyrini kötüleştiren, ölümlere neden olabilen durum hastalıkta alevlenme gelişmesidir. Enfeksiyona bağlı alevlenmelerin önüne geçebilmek için, kalabalık ortamlardan uzak durulması, gereken durumlarda maske takılması, grip, zatürre ve COVİD aşılarının olunması önerilmektedir. KOAH tanısı konulduğunda genellikle kalp hastalıkları, tansiyon yüksekliği, şeker hastalığı gibi ek hastalıklar çoğunlukla eşlik etmektedir. Bu nedenle şikayetiniz olduğunda ilgili branş hekiminizden randevu almanızı eğer tanılı iseniz eşlik eden hastalıklarınızın da tedavi ve takiplerini düzenli olarak yaptırmanızı tavsiye ediyoruz. KOAH'ta erken tanı, hastalığa bağlı yaşanacak sorunları aza indirgeyecek, ölüm oranını azaltacaktır. Bu nedenle, 40 yaş üstü, sigara içen veya içmiş (veya çevresel / mesleki maruziyet yaşayan) kişilerde başta efor ile gelişen nefes darlığı, öksürük ya da balgam yakınmalarından birinin olması KOAH varlığının habercisi olabilir. Bu tanımlamaya uyan vatandaşlarımızın en yakın göğüs hastalıkları hekimine başvurması ve KOAH varlığı açısından araştırılması gerekmektedir. Yaşamınızın değerini anlamak için nefesinizin kesilmesini beklemeyin. Nefesinizin kıymetini bilin.'