SATSO Hizmet Binasında gerçekleştirilen eğitimde Alibaba.com Türkiye İş Geliştirme Müdürü Kubilay Gençkan ile Trendyol Satış ve İş Geliştirme Müdürü Olcay Akgün tarafından SATSO üyelerine ayrıntılı bilgiler aktarıldı.

SATSO Üyeleri, gerçekleştirilen eğitimde ürün ve hizmetlerini ilk kez e-ticarete taşımak ya da e-ticaret faaliyetlerini e-ihracat dönüştürmek adına bilgi sahibi oldular.

Alibaba.com Türkiye İş Geliştirme Müdürü Kubilay Gençkan, “Alibaba.com tamamıyla üretici için bir platform ve hiçbir şekilde kısıtlama yapmadan ticaret imkanı sağlıyor. Kendi sitenizi birebir Alibaba içinde kullanabilir, üretici ile daha sonra ikili iş ilişkileri kurabilirsiniz. Alibaba alıcı-satıcı arasındaki iletişim kurulmasını destekler ve ihracat odaklı bir sitedir.

Alibaba’da sipariş değil talep gelir. Dünyanın en büyük e-ihracat sitesiyiz. Beraber büyümek isteyen üreticiler ve işletmeleri destekliyoruz. Birbiri arasında chat uygulamamız ile görüşme imkanı bile sunuyoruz. Alibaba’da günde 33 bin hazır alım talebi yayınlanıyor. Üretici veya tüketici ihaleleri takip ediyor talep giriyor. Alibaba’da her kategoride her şey satılabilir. Alibaba’da bulunan 450 milyon kullanıcının %28’i Amerika’dandır. Amerika pazarına açılmak isteyen firmalar için bile en iyi adres Alibaba’dır. Bunun yanında dünyanın en küçük ülkelerine bile alibaba üzerinden ulaşmak mümkün. Bizler tüm satıcılarımıza şeffaf şekilde sektör bilgisi veriyoruz. Neye, kaç tane, nasıl bir talep var, sektörün kalite durumu ne gibi analizler veriyoruz. Alibaba olarak satıştan komisyon almıyoruz, sadece yıllık üyelik ücretlerimiz var. Alibaba özellikle Türk tedarikçilerini Avrupa’ya oranla daha ön plana çıkarmak istiyor. Bu bağlamda Turkish.Alibaba sitesini kurduk. Alibaba Türk tedarikçiler ile büyük bir iş birliği ortamı istiyor. Sakarya iş dünyası için de böyle bir iş birliği arzu ediyoruz. Hep birlikte daha fazla ihracat yapabiliriz.” dedi.

Trendyol Satış ve İş Geliştirme Müdürü Olcay Akgün, “Son yıllarda en çok sorulan sorulardan biri E-ticaret geleneksel ticareti bitirecek mi sorusudur. Cevabı ise hayır.. E-ticaret biraz daha hızlı büyüme imkanı sunuyor ve bununla birlikte geleneksel ticaret de büyümüş oluyor. Trendyol olarak 400 bin aktif satıcısı olan bir pazaryeriyiz. Sakarya’dan da 1500’ü aşkın satıcımız var. Sakarya’da hızlı tüketim ürünleri ve gıda satışı ön planda. Kasım ayında Trendyol’da 500 milyon ürün satıldı.

Bizler şimdi de e-ihracat konusuna ağırlık verdik. Türkiye’nin güçlü üretim potansiyeli var ve birçok şehir üretim avantajına sahip. Bizler bu avantajı değerlendirmemiz gerekiyor. Bu senenin sonunda 2.5 milyar dolarlık e-ihracat yapar hale gelmek istiyoruz. İhracatı biz değil üretici ve satıcılarımız yapacak bizler aracı olmak istiyoruz. Ülkemizin gelişimine katkı sunmak istiyoruz. 100 bin e-ihracatçı satıcımız olmasını amaçladık. 2023 yılında 650 milyon dolarlık ihracat yaptık. 27 Avrupa ülkesinde hizmet veriyoruz. İşletmelerimizin global anlamda da faaliyetlerine katkı sunmayı amaçlıyoruz.” dedi.

Etkinlik soru-cevap bölümünde gerçekleştirilen fikir alışverişi sonrası noktalandı.